Desna Misao

Да ли постоји Југ цетралне Србије?

Ekonomska politika — Аутор desnamisao @ 13:46

Пише: Соња Николић

 

 

Не могу а да се опет не осврнем на свој југ.Бићу још једна у низу људи који причају о овом  проблему одавно  а чији се гласови не чују. Не могу зато што је изрека „што јужније то тужније заиста постала тачна .Наиме, цела  наша земља  је суочена са великим економским проблемима. Суочени смо са незапосленошћу која износи 20% и због које се налазимо међу пет најгорих европских држава.  Рекордер смо и по стопи инфлације, и деприсијацији националне валуте у односу на евро.

Потребно је опоравити нашу посрнулу економију и решити обичне проблеме које свакодневно тиште грађане наше земље . Од  града до града је ситуација различита, и сви имају проблеме различите тежине. Али ја морам да се осврнем на мој град ,на моје Лебане. У последње време доспели смо у центар интересовања медија због лоше економске ситуације која је снашла општину.

Причају људи о томе а нико да дође и казе : ЕВО КАКО МОЖЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ. Сви само причају а од прича нема ништа. Проблема све више а пара све мање, шта треба југ да уради да би власт обратила пажњу  на нас? Да ли треба  да узмемо стиропор па и ми седнемо испред владе?Да ли треба и југ да штрајкује да би нас власт приметила? Тешко,да би ишта успело. Уосталом,то не успева као што смо имали прилике да  видимо.

Садашња  власт заборавља да је и она девеседесетих година била у опозицији и да се борила за ту власт ЗАЈЕДНО са онима које критикује и на које спроводи хајку.  Да се не понављам,сви путеви и све финансије иду у Београд. А југ?    

Општина  Лебане спада у најнеразвијеније општине. Угашени  су некадашњи гиганти :  текстилна индустрија “15 мај експортекст, ”трикотажа”, “козара”, метална индустрија “1 мај”, графичко предузеће “Полет” итд….. Просек  плате међу најнижима у Србији, али многи ни то не примају. Небрига Београда за југ Србије може бити погубна за југ. Срушене су наде да ће се приватизацијом нешто поправити.У општини Лебане не ради ниједно друштвено предузеће (слично стање је и у другим општинама у Јабланичком округу) па су просечне зараде минималне. Сви траже посао и свакоме треба помоћи, али одакле почети ако власт не обраћа пажњу на нас?

Према статистици националне службе за запошљавање  5200 (стално се помињу различите цифре јер број очигледно варира стално) људи је без посла. Према попису  општина  има 24500 становника, половина старих. Што би значило да Лебане има рекордну незапосленост у Србији од 50%. Шта ми треба да урадимо да би власт обратила пажњу на нас? У последњих неколико година из Лебана се иселило  неколико хиљада људи,који се у завичај враћају тек  кад се домогну пензије. Стање је жалосно.Свако тражи за себе и породицу боље услове за живот, а примамљива чињеница  да су у Београду плате веће два пута а запосленост три, наводи људе у најмању руку на одлазак у Београд. Статистика казе да су плате у нашој општини у 2010 години биле у просеку 25061 динара. Да ли је тај просек  урађен на основу примања примања државних и општинских служби?

Све је више корисника материјалне помоћи, људи живе од дечијих додатака и материјалног зато што нема ниједне могућности за запослење.Ниједно друштвено предузеће нема производњу а самим тим нема ни нових запослених. Друштвена предузећа која су приватизована не раде, друга су отишла у стечај а нека су затворена.  Све  је више младих, школованих људи који одлазе у потрази за бољим животом и запослењем, зато што једноставно нема могућност за запослење у свом граду.

У нашем граду највише функционише услужна делатност, примају се минималци али се ипак скрпи крај са крајем, зато што су цене колико толико прилагођене платежној моћи грађана. Највеће потешкоће су када се има студент у кући, сваки родитељ воли да његово дете заврши факултет. Велика су одрицања и жртве, треба подмирити и дете које се школује а и своје обавезе кући а како то учинити са минималцем од 15000 динара?

Мислим да је ово све чешћи проблем свуда, све је теже склопити крај са крајем до краја месеца. Да ли они у власти уопште знају колико је потребно издвојити месечно за само основне потребштине и да ли су примања довољна за то?  

Него, да се вратим на своје Лебане. Можда су неки и већ упућени у ово, имамо велике могућности за развој туризма. Најближи историјски споменик у близини града је Царичин град, удаљен 7км од Лебана.

Он представља остатке раног Византијског града Јустинијана. Град је саградио цар Јустинијан на месту свог рођења. А овај локалитет  уврштен  је у туристичку понуду Србије,при општини  је основана туристичка агенција.

Поред Царичиног града, близу нас се налази и Радан планина као и Ђавоља варош. Близина ових локалитета пружа могућност за развој туризма у нашој општини. Развој туризма би значио нова улагања, која би донела нова радна места .

 Планова је много а могућности све мање.  Шта се то десило па се овај град толико успавао? Изгледа да док не почнемо да радимо нешто сами не може да нам буде боље. Зашто  власт не види југ боље?  

Уколико се незапосленост не смањи а повећају се миграције, полако али сигурно ћемо постати општина која полако бледи са мапе. Не треба да дозволимо да се то деси, ово је наш град, наш завичај, наш југ. То је место из ког смо потекли, које носимо у срцу, у коме живимо и коме се увек враћамо.

Јер како каже она стара "СВУДА ПОЂИ СВОЈОЈ КУЋИ ДОЂИ" .


Powered by blog.rs