Desna Misao

20 ÐÑ, 2009

Локални избори републичког карактера

Politički život — Аутор desnamisao @ 02:56

Пише: Милан Дамјанац

 

 

 

 

        Вероватно су сви читаоци имали прилике да испрате ток предизборне кампање и резултате локалних избора у београдским општинама Земун и Вождовац. Локални избори од локалне важности, можда сте помислили. Помислили и погрешили. Већ у првим сатима након расписивања поменутих избора могли смо да чујемо један број изјава високих страначких функционера који сведоче о важности наизглед неважних (мање важних) избора. У ову изборну кампању већина странака ушла је са готово свим расположивим ресурсима. Мотив овакве одлуке лежи у провери легитимитета како доминантне, тако и алтернативних политика.

Како на градском, тако на покрајинском и републичком нивоу, јасно је да нас очекује можда и преломни период, у коме треба спровести важне политичке одлуке и дефинисати политичке смернице за будућност.

Стога, резултати су извесни показатељ подршке најављеним потезима.

На економском плану, очекују нас још тежа економска ситуација и могући социјални немири.

На спољнополитичком плану очекује нас неизвесна борба за укидање виза, које је било једно од многих неиспуњених предизборних обећања владајуће коалиције које у обећаном року није испуњено.

На унутрашњем плану очекује нас доношење неуставног предлога статута АП Војводине и предлог нацрта закона о регионализацији.

Под паролом „ помозимо неразвијеним и сиромашним регионима“  покушава се наметнути предлог који је суштински противан националним и економским интересима земље. Регионализација по овом моделу, у овако сиромашној и малој земљи, са осам милиона становника може произвети искључиво веће сиромаштво, слабљење централне власти и осећаја националног јединства а јачање и увећање регионалних администрација. Гомилањем административних центара (Београд, Нови Сад, Ниш и тд) добићемо службенике који су задужени за потпуно непотребну, посредничку улогу између централне власти и мањих општина. Такво решење представљаће ударац за ионако осиромашене грађане.

Пароле „ Београд нас краде“ заменићемо паролама „Нови Сад нас краде“. Замена гломазне администрације још гломазнијом допринеће, дакле, само још већим социјалним немирима и још видљивијим разликама у степену развијености различитих региона.

 

       Уколико се желео постићи економски опоравак најсиромашнијих делова земље, било је довољно извршити децентрализацију, односно пренети велики део овлашћења републичке власти на локалне самоуправе. Међутим, смисао овог нацрта и није економски опоравак, већ политичко и територијално уситњавање већ уситњеног политичког и територијалног простора Републике Србије.

Политичке и територијалне амбиције локалних властодржаца и националних мањина избиће на видело. Да би се неконтролисане амбиције, како локалних лидера, тако и представника неких страних амбасада задовољиле приступиће се непотребним и штетним компромисима који могу угрозити опстанак целокупног народа и државе.

Не дозволимо себи да поверујемо у обмане. Не ради се овде ни о каквој регионализацији већ о распарчавању Републике Србије. Чини се све како би њена иначе несамостална спољна и унутрашња политика била још несамосталнија. Развластити централну власт у што већој мери- а тиме и онемогућити српски народ да управља сопственом судбином по демократским начелима западног света коме тежимо, јесте прави циљ како војвођанског статута тако и „регионализације“.

 

Да закључимо.

Резултати управо одржаних локалних избора су прилично интересантни. Са једне стране, добар резултат напредњака, социјалиста и народњачке коалиције прдставља изненађење за многе. Социјалисти су прошли неочекивано добро и готово дуплирали резултат са прошлих локалних избора. Народњачка коалиција и њена предводница- Демократска Странка Србије освојила је више него што је процењено у истраживањима јавног мњења уочи самих избора и показала да има стабилно бирачко тело. Напредњаци су победили коалицију окупљену око Демократске Странке и показали да могу рачунати на респектабилан резултат на наредним републичким изборима.

Са друге стране, странке које врше власт на републичком нивоу су добро прошле (укључујући и већ споменуте социјалисте) и показале да су и даље изузетно снажне.

Међутим, треба обратити пажњу на број апстинената.

Медијска блокада која је присутна није дозволила представницима  опозиције да јасно изрази јсвоје ставове. Ова околност значајно је утицала на резултате избора. Стиче се утисак да грађани управо из тог разлога нису ни изашли на изборе у већој мери. Они траже алтернативу а она им се медијски не нуди. Оно што им се нуди, то је она политика са којом у већини, рекао бих, нису задовољни.

Једино је сигурно да нас очекује бурна политичка јесен са пуно неизвесности.

 


Коментари

 1. Изборна мотивација трећине изашлих на локалне изборе у јуну кристално је јасна - или су то били незадовољни, или партијска војска. Остали су игнорисали.
  Поставља се питање: Зашто опозиција није забележила бољи резултат? Једина новина је СНС која је "прерасподелила" и "укрупнила" гласове опадајаћег изборног тела СРС и напредњака.
  Међутим, највећи проблем српске опозиције заправо је недостатак визије политичке промене. Поново јуримо сопствени реп, пасивно реагујемо на грешке владајуће коалиције и сл. Претпоставимо да јесен доноси превремене парламентарне изборе - шта би онда била окосница кампање?! Антирегионализација по ДС-овом моделу? Референдум против уласка у НАТО? ...
  Слажем се да ће тврда трећина остати тврда трећина са својих 110- 115 посланика, али то није доволјно. Штавише, промене у републичком изборном законодавству се крчкају дуже време, од којих ће свакако највише користи имати мањинске партије и растући локални - регионални блок М. Динкића.
  Потребно нам је отварање тема и јачање сензибилитета јавности за области где владајући немају упориште, а плашим се да антинатовска и национална прича не носе довољно мобилизацијског потенцијална. Срби брзо заборављају. Србија постаје феуд, слаба и мања.
  Истрајмо у напорима да истрошена партијска руководства морају да се реформишу или да оду, тражимо партнере у Покрету социјалиста, покретима потрошача, негујмо антикорупциону јавну полемику и демократизујмо партијске организације. Јер Србија је највиши циљ, а њена светла будућност обавеза - све остало су инструменти.

  Аутор Никола — 04 ÐÑ 2009, 09:50

 2. Сложио бих се са коментаром. Са једне стране, власт преко контролисаних медија ограничава опозицију. Са друге, опозиција је недовољно јасна и прагматична.
  Нема се шта додати.

  Милан Дамјанац

  Аутор desnamisao — 05 ÐÑ 2009, 23:21

 3. Да...Медијска блокада...Немају сви једнака права,једнак третман... Квазидемократија...
  Предност "Напредњака" била је њихов уопштен политички програм и врло питка прича која ништа посебно не каже и никога посебно не узнемирава...Звезде гранда,Курсаџије и корупција бирачког тела имали су посебан утицај на становнике Земуна и Вождовца...Затим "И КОСОВО И ЕВРОПА","И РУСИЈА И ЕУ","МОДЕРНА ВОЈСКА","СОЦИЈАЛНА ПРАВДА","ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА", "ПРАВНА ДРЖАВА","УСПЕШНА ПРИВРЕДА",показују уопштеност програмског принципа СНС-а...Чудна ли чуда,извештавање Б92 са промотивних скупова "Напрдњака" одједном постаје невероватно коректно,посвећено,озбиљно... Николићев медијски статус постаје бољи од Тадићевог...Неки закључци се извлаче сами по себи...Николић и Вучић су побегли од једне врсте зависности и потчињености...Али ако су то бекство морали да плате уласком у неку другу зависност,онда је то бекство прескупо плаћено..."Када је птици у лошој форми друг,онда ни она не лети на југ"-није био Вучићев и Николићев мото...Издали су нешто у шта су се годинама клели,издали су свог учитеља,жедни новца и привилегија,онда кад му је било најтеже и на тај начин се уписали у историју,под насловом "Бранковићи"...Никада ме не може лечити оно што ме је разболело...али ми и болесној дало снагу да се борим и истрајем...!!! СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА,ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА!!!

  Аутор Коприва — 06 ÐÑ 2009, 16:09

 4. http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=71304&sectionId=37

  Аутор Коприва — 06 ÐÑ 2009, 16:21


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs