Desna Misao

Ћирилица

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 01:06

 Пише: Владимир Пудар

 

     Ретко који народ може да се похвали како има савршено писмо. Срби су један од тих народа, са својим писмом, ћирилицом. Ретко који светски језик је тако једноставан за писање као српски. Један глас - једно слово. Ни више ни мање. Једно слово - један симбол. Ни више ни мање. И уместо да негујемо и чувамо наше писмо ми покушавамо што више да га маргинализујемо и да уместо ћирилице користимо латиницу. Шта су разлози овој појави? Вероватно је основни разлог то што се још нисмо сасвим опоравили од комунистичке диктатуре и југословенства. За тих педесетак година прогањано је све што се може описати придевом српски. Једна од тих ствари је и српска ћирилица. Потребно је да прође још неко време да би се бивши комунисти освестили и прихватили ћирилицу као своје писмо.

Али нису једино бивши комунисти ти који пишу латиницу. Латиница је данас распрострањена у средњим школама, професори често на табли пишу латиницом. Распрострањена је и на универзитетима. Узмите индекс и погледајте колико се професора потписује којим писмом. Чак и национално оријентисани професори се потписују латиницом. Да би се оваквој пракси стало у крај, потребно је да се од почетка образовно-васпитног процеса инсистира на ћирилици и да се деца од малих ногу уче да се Српски језик пише ћирилицом, а Енглески, Француски, Италијански латиницом.

Интересантно је да и део политичке елите се залаже за што ширу употребу латинице. Имамо пример предлога Статута АП Војводине, који поред тога што је написан тако да створи услове једног дана за Републику Војводину, уводи у службену употребу и латиницу. Кажу да је то због националних мањина, али националне мањине имају своје језике и своја писма која су у службеној употреби. Због чега то право не би имао и већински народ. Ја као Србин желим да ми покрајинска администрација изда управни акт на мом језику, писан мојим писмом. Ћирилицом.

Они који се залажу за употребу латинице покушавају те своје ставове да поткрепе неким аргументима. Мој омиљени је бојазан да ће странци који дођу у Србију имати проблем са читањем ћирилице. Када се барем мало размисли тај аргумент пада у воду. Шта је странцу јасније када види - Dobrodošli или Добродошли? Подједнако му је нејасно јер нема појма шта ова реч значи.

Следећи неубедљиви аргумент је да ако желимо у ЕУ боље је да користимо латиницу. Довољно је погледати новчаницу валуте Европске монетарне уније и сетити се Грчке. Слика говори као 100 речи...

      Грчка не само да није морала да се одрекне свог писма, чак је и на новчаницама реч Евро написана и грчким писмом.

Са друге стране аргументи за коришћење ћирилице су више него јаки. Ћирилица је писмо које више одговара Српском језику него латиница. Ако узмемо да је основни постулат Српског језика ''Пиши како говориш - читај како пише'' латиница не може да одговори на тај захтев. Узмимо за пример реч инјекција. Латиницом написана она се чита као ињекција - што је неправилно.

Одговор на питање да ли ће ћирилица преживети или не, зависи само од нас. Да ли ћемо успети да наметнемо као систем вредности очување традиције и љубав према свом народу, култури, језику питање је на које ће наредне деценије дати одговор.


Powered by blog.rs