Desna Misao

30 ÐÐ, 2008

Ћирилица

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 01:06

 Пише: Владимир Пудар

 

     Ретко који народ може да се похвали како има савршено писмо. Срби су један од тих народа, са својим писмом, ћирилицом. Ретко који светски језик је тако једноставан за писање као српски. Један глас - једно слово. Ни више ни мање. Једно слово - један симбол. Ни више ни мање. И уместо да негујемо и чувамо наше писмо ми покушавамо што више да га маргинализујемо и да уместо ћирилице користимо латиницу. Шта су разлози овој појави? Вероватно је основни разлог то што се још нисмо сасвим опоравили од комунистичке диктатуре и југословенства. За тих педесетак година прогањано је све што се може описати придевом српски. Једна од тих ствари је и српска ћирилица. Потребно је да прође још неко време да би се бивши комунисти освестили и прихватили ћирилицу као своје писмо.

Али нису једино бивши комунисти ти који пишу латиницу. Латиница је данас распрострањена у средњим школама, професори често на табли пишу латиницом. Распрострањена је и на универзитетима. Узмите индекс и погледајте колико се професора потписује којим писмом. Чак и национално оријентисани професори се потписују латиницом. Да би се оваквој пракси стало у крај, потребно је да се од почетка образовно-васпитног процеса инсистира на ћирилици и да се деца од малих ногу уче да се Српски језик пише ћирилицом, а Енглески, Француски, Италијански латиницом.

Интересантно је да и део политичке елите се залаже за што ширу употребу латинице. Имамо пример предлога Статута АП Војводине, који поред тога што је написан тако да створи услове једног дана за Републику Војводину, уводи у службену употребу и латиницу. Кажу да је то због националних мањина, али националне мањине имају своје језике и своја писма која су у службеној употреби. Због чега то право не би имао и већински народ. Ја као Србин желим да ми покрајинска администрација изда управни акт на мом језику, писан мојим писмом. Ћирилицом.

Они који се залажу за употребу латинице покушавају те своје ставове да поткрепе неким аргументима. Мој омиљени је бојазан да ће странци који дођу у Србију имати проблем са читањем ћирилице. Када се барем мало размисли тај аргумент пада у воду. Шта је странцу јасније када види - Dobrodošli или Добродошли? Подједнако му је нејасно јер нема појма шта ова реч значи.

Следећи неубедљиви аргумент је да ако желимо у ЕУ боље је да користимо латиницу. Довољно је погледати новчаницу валуте Европске монетарне уније и сетити се Грчке. Слика говори као 100 речи...

      Грчка не само да није морала да се одрекне свог писма, чак је и на новчаницама реч Евро написана и грчким писмом.

Са друге стране аргументи за коришћење ћирилице су више него јаки. Ћирилица је писмо које више одговара Српском језику него латиница. Ако узмемо да је основни постулат Српског језика ''Пиши како говориш - читај како пише'' латиница не може да одговори на тај захтев. Узмимо за пример реч инјекција. Латиницом написана она се чита као ињекција - што је неправилно.

Одговор на питање да ли ће ћирилица преживети или не, зависи само од нас. Да ли ћемо успети да наметнемо као систем вредности очување традиције и љубав према свом народу, култури, језику питање је на које ће наредне деценије дати одговор.


Коментари

 1. Jedna od najvecih zabluda ovog naseg naroda je da odstupajuci od sabe daje primer drugima kako treba da se ponasa kosmopolitski.Daleko od toga da nas je iko ikada shvatio tako.Ili nas uopste nisu shvatili ili su se pridruzili nasem potcenjivanju sopstvenih vrednosti do omalovazavanja.Ako sami ne uradimo nesto na sopstvenom prosvecenju,vec nastavimo ovim putem,nestacemo.Samo vecina toga ne zeli toga da bude svesna.Jedan talas ,pre par godina,koji je krenuo kao patriotaski,a nastavio kao pomodarstvo je nestao.Crkva je lose odreagovala na taj neumereni talas vernika,nije se izborila ni za kakvo obrazovanje nase dece o njihovoj tradiceji i jeziku,o njihovoj veri.O obrazovanju i da ne govorimo.Sve se vec predugo radi na gubljenju srpske tredicije.Svi su digli glas samo Srbi jos cute....

  Аутор DANIELA Maric — 02 ÐÐ 2009, 14:46

 2. Драго ми је да видим да је неко револтиран односом који велики број људи гаји према ћирилици, јер сам истим и сам незадовољан.
  Добар текст за културно освешћивање.

  Треба чувати ћирилицу исто тако као што треба чувати и било које културно благо, било којег народа на овој планети.

  Проблем је што много људи у Србији мисли да је све што долази са западних страна хвале вредно. Тако сами поспешују културни империјализам запада.

  Аутор Ђорђе — 02 ÐÐ 2009, 17:09

 3. Навешћу пример где је истакнути професор на једном од факултета Универзитета у Београду јавно изјавио како треба укинути ћирилицу!!!

  Поздрављам гест Министарства просвете који је такође том факултету , на којем ради и поменути професор, упутио протестну ноту због штампања информатора за средњошколце на латиници и употребе страних речи.

  Аутор Влада — 04 ÐÐ 2009, 15:31

 4. Све овде наведено је сушта истина и велики проблем који треба решити. Ћирилицу морамо чувати као што чувамо нашу веру и нашу историју. Онога дана када се будемо одрекли ова три елемента бићемо (као народ) изгубљени.
  Још бих додала и то да је велика срамота што ће нам нове таблице тј, ознаке градова на њима ПОНОВО бити писане латиницом. Најцрње је то што изгледа да нико не хаје - као да је свима свеједно, а то не сме бити случај. Шта урадити, питам се, и да ли је решење уопште могуће!!!???

  Аутор Сања — 04 ÐÐ 2009, 15:46

 5. a tudje koristi?...samo kod nas..nidje vishe u svijet bijeli!
  Prije mjesec dana,je iz Zagreba vraceno pismo Patrijarshiji u BG...samo zato jer je bilo adresirano na cirilici...
  Bravo hrvati,tako se chuva svoja zemlja i svoje pismo..dako nashi ovo bravi vide pa se i oni probude....
  pozdrav iz Amerike!

  Аутор Jovan — 04 ÐÐ 2009, 17:05

 6. To speak frankly, it's really surprising, how quickly Serbs have forgotten their own alphabet.Why do they suppose, that Latinica is cool?! Aren't you Orthodox people?! Do you remember your great Ancestors? I'm from Russia. And I'm proud of our Faith, our Culture, our Heroes and last but not least OUR SAINT CYRILLIC!!!
  Буди СРБИН - ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ!
  Поздрав от браћев из Русиje!

  Аутор Dmitry — 04 ÐÐ 2009, 18:58

 7. P.S. I hope that there is ONE REAL SERB in SERBIA?!
  Све најбоље!

  Аутор Димитрий — 04 ÐÐ 2009, 19:08

 8. Текст аутора осликава нашу сурову стварност...На нама је одговорност да свако учини шта год да може...Студирам на Економском факултету у Београду и међу издањима ове институције не постоји ни једна књига или уџбеник који су штампани на ћирилици. Верујем да је на већини факултета исти проблем...Одличан текст Владимире!

  Аутор Ненад — 10 ÐÐ 2009, 14:12

 9. Потпуно иста ситуација је и на Природно-математичком факултету у Новом Саду, на којем студирам биологију. Од мноштва књига и скрипти ниједна није исписана ћирилицом. И тестови су, по правилу, одштампани латиницом и то ми смета. Желим да ми се омогући да у својој земљи, студирам на српском језику који се пише ЋИРИЛИЧНИМ ПИСМОМ.Мањине нека користе свој језик и своје писмо.

  Аутор Вук — 19 ФР2009, 03:02

 10. Колико год било ћирилицомрзаца и оних који са гнушањем гледају на наше писмо и наш језик (а има их у Србији на претек), толико има и одбојности према ћирилици створене из редова људи који поштују и користе ћирилицу - претеривање.

  Оно што нама као народу, Србима, недостаје јесте умереност. Не волимо када нас неко на нешто присиљава, али радо друге Србе „присиљавамо“ на употребу ћирилице. Зашто?

  Нека користи кô шта хоће, воља му. Оно што можемо је да наш рад радимо нашим језиком и нашим писмом, и да умерено упозоравамо, у сваком пригодном тренутку. Да на лоше аргументе „латиничара“ одговарамо смирено и аргументовано. Довољно је поменути ово:
  Шта је странцу јасније када види - Dobrodošli или Добродошли? Подједнако му је нејасно јер нема појма шта ова реч значи.

  Аутор Александар — 23 ÐÐ 2009, 09:17


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs