Desna Misao

22 ÐÐ, 2009

Писмо у име Србина

Kolumna — Аутор desnamisao @ 12:38

Пише: Милан Дамјанац


 

 

 

Часни суде,

 

          Принуђен сам да Вам се обратим овим писмом, пошто је о мени и мојој породици изречено пуно неистина и полуистина. Наиме, није истина да сам злочинац и лопов. Тужилац тврди да моја имовина није моја, да сам злостављао своју браћу и децу те немам права да им се обратим. Тврди и да сам узнемиравао своје бивше комшије.

Имовина,часни суде, је одувек била у власништву моје породице. Поседујем документе који то потврђују, тако да никако не стоји да сам туђу имовину узурпирао. Пре ће бити да је она узурпирана управо након ваше одлуке. У куће и станове на Космету и Хрватској уселиле су се нелегално моје бивше комшије које ми не дозвољавају да се вратим. Кажу да су то одувек биле њихове куће, а да сам их ја њима отео,те да је било праведно да их они од мене одузму. То је лаж, часни суде. Куће су бар осам векова у власништву моје породице, за шта имам јасне доказе. Данас не могу ни да одем на Космет и у Хрватску, пошто ме тамошње бивше комшије мрзе. Покушао сам, како је судско веће и само наложило, да им се извиним иако нисам ништа скривио, али без успеха. Ситуација се није нимало променила на боље. Сада, ти исти људи, који су узурпирали моју имовину купују куће и фабрике по Србији. Ја сам им то дозволио, мислећи да могу да откупим део отете имовине у Хрватској. Они ми ни то нису допустили.

Данас, захваљујући мојој наивности поседују и фабрике у Србији. Замислите, још су ме и тужили! Траже одштету за нанесене боли!

            Верујте да ја своје комшије никада нисам узнемиравао и да смо живели у миру и поштовању;бар је тако било са моје стране. Једно време, часни суде, одрекао сам се и сопствене заставе, химне и културе не бих ли њима угодио. Знате, отац ми је говорио да нас никада нису посебно волели. Међутим, ја сам био убеђен да ћу то исправити. Учинио сам све како бих био добар комшија, а видите шта ми се догодило. Закључио сам да ми се то и догодило због тога што сам покушао да будем добар комшија. Требао сам, попут деде, да гледам у своје двориште и своју породицу и да не улазим превише у комуникацију са комшијама.

            Даље, тужилац тврди да сам злостављао децу и браћу. Лаж је то, часни суде. Брат у Црној Гори је променио презиме пошто не може више да поднесе да буде у мојој кожи. Он је рационално прорачунао- зашто би он подносио све муке заједно са мном које се очигледно неће окончати у неко скорије време. Зато он тврди да никада и нисмо били браћа, исказујући чак и мржњу према мени. Жао ми је што је тако, он је мој брат и ја га волим, али верујте да га ја у сличној ситуацији никада не бих оставио.

Мој други брат из северне Србије, Војводине, није променио презиме, и даље смо у добрим односима, али осећам да је некако хладнији према мени. Прошлог пута ми је тражио сва имања у Војводини на управу. Бојим се, часни суде, да не изгубим и другог брата. Једино ме трећи брат преко Дрине није оставио, али му стално прете да ће остати и без главе и без куће, а ја му никако не могу помоћи.

 

Имам два сина. Један је променио презиме, тврди да сам преварант, лопов и злочинац. Не жели да ме види. Други сматра да сам превише млак и да морам да се борим за оно што ми је отето. Каже да сам кукавица.

 

И како,часни суде, да не полудим?

 

 

Са поштовањем,

Србин

 


Коментари

 1. Ooooj Srbine!

  Sada si dosao kod mene da trazis pravdu? SADA?

  A gde si bio 1991. kada si SVE TI ZAPOCEO?

  Zasto mi se tada nisi obratio, vec si odmah komsije sakom medju rogove...

  Uzivao si dok si gledao kako kolone tenkova odlaze iz Beograda u Hrvatsku, a popovi ih blagosiljaju...

  Sto se nisi obratio Sudu PRE nego sto si uleteo na Kosovo sa vojskom? Sada Kosovari se vade na taj momenat kada su proglasili nezavisnost.
  Silom se u danasnjem svetu nista ne resava. Ameri misle da ce u Avganistanu resiti situaciju silom...nece..Izgubice rat i doci ce pred Sud...

  Znas, ti dobro da posle lajanja nema kajanja.

  Znao je to isto Sloba. I dobro je obavio svoj zadatak.
  I Hrvatska i Kosovo i Bosna mu trebaju dici spomenik.

  Bez njegovog mudrog vodjstva ne bi ni njih bilo.

  Zbog dobrog vladanja ces od 01. 01. 2010. biti uslovno pusten iz zatvora.

  Аутор rene1 — 22 ÐÐ 2009, 14:06

 2. Класично извртање чињеница. "Улетео на Косово са војском"?
  Претпоставимо да терористи дивљају у Београду. Да ли треба да се интервенише? Како би то звучало- "Улетео у Београд са војском"?

  И ком суду смо ми могли да се обратимо? Који то суд има важност у данашњем свету? Грешиш, данашњи свет и јесте устројен по јачини, по сили. Правда га је одавно напустила.
  Не желим да браним Слободана Милошевића, то је посебна тема. Сећам се 1941, тада нисмо реаговали, а знамо како су нам комшије узвратиле на то.
  Да ли је то правда?

  И шта смо ми то започели 1991? Југословенска војска започела рат против сецесиониста?
  Не реаговати када званичници пар екселанс фашистичке државе дају изјаве да не желе грађане друге националности у својој држави?
  Узми то друкчије- Хрватска није "улетела" у Крајину, али Србија јесте на Космет? Како то?
  Зашто ми не можемо да се позовемо на то и тражимо државу? Није у питању правда и суд, већ помоћ преко океана.
  Хвала том правдољубивом свету који ме пушта из затвора. Захвалићу му се првом приликом.

  Са поштовањем,

  Милан Дамјанац

  Аутор desnamisao — 22 ÐÐ 2009, 14:28

 3. Dvolican si: prvo kazes da svetom upravlja sila, a posle trazis pravdu....Il je sila il je pravda?

  Il je boza il je limunada?

  Ako se slozimo da svetom upravlja sila - onda nemoj da trazis pravdu. Otmi silom sta mozes i cuti.
  Ali nemoj pocinjati sa silom, pa kada vides da je nemas dovoljno pocnes dozivati u pomoc pravdu.

  Ako pocnes sa pravdom, onda nemoj primenjivati silu, kao sto ovi danas na vlasti u Srbiji rade.

  Neces ti nista uraditi. Da si nesto hteo vec bi uradio. Imao si dosta vremena.

  (PS. Damjanac, da li ti imas neke veze sa Brckom?)

  Аутор rene1 — 22 ÐÐ 2009, 14:43

 4. "Silom se u danasnjem svetu nista ne resava. Ameri misle da ce u Avganistanu resiti situaciju silom...nece..Izgubice rat i doci ce pred Sud..."

  Американци уопште и не мисле да реше ситуацију у Авганистану. Они само мисле како она може постати хронична, јер ратови – то је њина 'рана.

  И тај рат се не води да би се победило нити у таквом рату има победника, зна се само ко су губитници.

  Пред Суд не могу никада да дођу па чак и да "изгубе". Када је ком америчком војнику или политичару суђено ван САД?

  Познато је да се америчкој војсци не може судити!

  Аутор Дарко Бабић — 22 ÐÐ 2009, 14:56

 5. Babicu, nisi u pravu.
  Itekako se moze izgubiti rat. (seti se Vijetnama gde su Ameri sramno porazeni).
  Rat u Avgansitanskim vukohebinama nikog ne beneficira.
  I Rusi su tamo slomili burgiju.
  U Iraku bar ima nafte da pokrije troskove, a u Avganistanu nema NICEGA.

  Аутор rene1 — 22 ÐÐ 2009, 15:04

 6. То је био њихов први рат. Први мачићи се бацају у воду. И зато су Американци чврсто одлучили да више ни један рат не изгубе.

  Американци осим војничког пораза у Вијетнаму нису сносили никакве санкције. Осим ако поразом не сматрамо то што се Најк патике у Вијтнаму производе по цени о д 1$, а у САД се продају за 100$.

  Како то да у Авганистану нема ничега? Дроге има колико ти душа жели. Производња је несметана.

  И то је роба коју ваља котролисати и усмеравати тамо где треба.

  Аутор Дарко Бабић — 22 ÐÐ 2009, 15:21

 7. Prvi njihov rat?
  Pa Ameri su nakon 2. sv. rata vodili 28 ratova!
  I na Kubi su izgubili.

  Sto se tice droge nje ima u celoj Latinskoj Americi, tako reci u njihovoj basti.
  A Amerima odgovara da je ima manje, jer je onda cena veca.

  Аутор rene1 — 22 ÐÐ 2009, 16:32

 8. Да би се одржала таква економска сила, једна империја, мора се улагати у индустрију (слично је Хитлер урадио)- односно улагати у војну индустрију. Сврха таквих ратова је првенствено употреба и константна потреба за што већом војном индустријом. Производња већа- веће запошљавање- већа потрошња- још већа производња и запошљавање. Што, разуме се, служи приказивању моћи.
  Не тражим ја правду у том смислу; правду тражим од суда историје. А логично је да се приклонимо некој сили, пошто сила правду ствара. Кад тад, промениће се ствари у светској политици те ћемо моћи да се за такву правду би изборимо. Јевреји су сањали 2000 година повратак у Јерусалим па су га досањали. Ствари се мењају.
  Нисмо водили добру политику, нисмо били довољно снажни, што не значи да неће сила неком другом приликом, а самим тим и правда бити на нашој страни (одричем право да правда постоји као нешто објективно, она увек зависи од победника, што мени не брани да сањам своју). Нисам ни рекао да бих ја на било који начин напакостио западним земљама- нити то могу, нити то желим. Ја само говорим да би било добро да научимо велику историјску лекцију- доста су се српском крвљу плаћали европски експерименти.
  П.С. Не, баш никакве

  Аутор desnamisao — 22 ÐÐ 2009, 19:02

 9. Dobro je što ima sučeljavanja mišljenja.
  Samo malo smeta kad se izvrću činjenice.
  Srbi uleteli s vojskom na Kosovo?! Baš je "čudno" kad neka država reaguje na napade na njenu teritoriju i terorizam...
  Isto tako je čudno što nisu hteli da izađu van svojih mesta na polja na poziv hrvatskih vlasti. Ko zna, valjda su se setili da su tako i njihove očeve i dedove zvali '41., pa se ispostavilo da je to karta u jednom pravcu.
  Inače, tekst je sjajna metafora srpskog stradanja uz malo ironije i gorke šale na sopstveni račun. Ima i pouku da iz istorije treba učiti. Da ne bismo ponavljali greške dedova i očeva i poveli svoj narod još jedanput na klanicu

  Аутор Nikola Cvetanović — 03 ÐÐ 2009, 12:07

 10. citizens of humanity jeans

  Аутор citizens of humanity jeans — 11 ÐÐ 2009, 18:52

 11. learn more about aqua di giorgio

  Аутор aqua di giorgio — 19 ÐÐ 2009, 20:54

 12. komentara i saveta, zelim da pomognem mladima.

  Аутор boyfriend Jeans — 01 ÐÑ 2010, 21:26


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs