Desna Misao

18 ÐÐ, 2008

Da li je autonomija Vojvodine uopšte potrebna?

Politički život — Аутор desnamisao @ 00:54
 

Пише: Стефан Драгојевић

 

       Imao sam prilike da budem prisutan na tribini ogranizovanoj od strane Udruženja studenata pravnog fakulteta Nomokanon, a na kojoj su učestvovali uvaženi gosti prof. dr. Kosta Čavoski, dr Vladimir Đurić i mr Đorđe Vukadinović, elita političke misli Srbije.Pošto je sprsko društvo poznato po ideološkim manipulacijma, od komunističke doktrine pa sve do evropskih vrednosti (koje se koriste za političko dobijanje poena, kakva vrednost!), danas se nad Srbijom nalaze novi izazovi prouzrokovani nažalost ne samo spoljim faktorima, nego i domaćim. Nažalost, srpski narod je opet pao popravni iz istorije. Posle vrlo lepog izlaganja profesora Čavoškog, mnogi bi trebalo opet da uzmu knjige iz istorije i da prelistaju istoriju Srba u Vojvodini.

       Kao prvo, sama Vojvodina je stvorena kao autonomna jedinica u tada ogromnom Austrijskom carstvu, kao autonomna jedinica Srba koji su imali tada prava na veru, porez i školstvo. Tada u tim okolnostima autonomija je data zato sto je većinsko stanovništvo bilo srpsko i to je bio jedan od glavnih razloga. Danas su okolnosti u zemlji čudesa Srbiji drugačije, te se stoga pitam, da li je potrebno dati autonomiju jednoj pokrajini gde je većinsko stanovništvo srpsko? Očigledno da nije, pošto, ako već pričamo o tako voljenim evropskim integracijama ja, nažalost, takvu autonomiju u zemljama EU nisam još uvek video, sem možda u Italiji gde regija Trentino-Alto Adiđe(Trentino Alto-Adige) ima specijalna ovlašćenja, i to zato što Austrijanci čine većinu. Naravno, ko se razume u istoriju, videće da su istorijske okolnosti ove dve pokrajine znatno drugaćije.
Srbija kao država nije velika, po teritorijalnoj površini Srbija spada u male zemlje, čime je dilema još veća- da li su nam zaista potrebne autonomne pokrajine i regionalizacija (koja nema veze sa decentralizacijom) u tako maloj državi?


       Nažalost istorijske i političke okolnosti koje su zadesile državu Srbiju u prošlosti i dan danas imaju jak odjek u društvenom i političkom životu Srbije. Srbija još dan danas nije izlečila duboke rane podela i nesloge koje su bile karakteristika srpskog naroda od oslobođenja ili rekonkviste tokom XIX veka. Da li se danas na pravnim poljima bori bitka za spas Srbije, ili za spas onoga sto je preostalo od Srbije, ostaje da se vidi; ali po ko zna koji put Srbi su sami rešili da hodaju na ivici. Nažalost srpska politička škola se vidno razlike od evropskih, čak i svetskih! Srbija je jedinstven slučaj kad se neko sam povređuje radi želje nekoga drugog. Nažalost Srbi kroz svoju istoriju to nisu shvatili još uvek. A kad shvate, možda će biti kasno.

        Spomenuo bih još i toliko spominjani termin "euroregion". Euroregion? Iznova pokušavamo da budemo veći Evropljani od Evropljana!
Vrlo simpatično je guranje teze euroregiona za Vojvodinu. Mnogi bi se pitali, šta je uopšte euroregion i koje još regije čine euroregione. Odgovor je vrlo lak: Vojvodina ne može biti Euroregion. Euroregioni su oni regioni koji dele više država kao npr. Baltička euroregija koju dele nekoliko država. A koje države dele AP Vojvodinu?

 


Коментари


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs