Desna Misao

17 ÐÑ, 2009

Ко су грађани Србије?

Politički život — Аутор desnamisao @ 20:13

Пише: Владимир Пудар

 

 

 

 

        После две године рада Владе Мирка Цветковића дошло је изгледа време да се испуни и прво предизборно обећање. Списак обећања коалиције окупљене око Бориса Тадића је био веома дуг. Почели су са новим радним местима, а без посла је остао велики број грађана Србије. Једно од главних обећања коалиције било је оно обећање Млађана Динкића о 1000€ за акције.  Показало се да од тих пара неће бити ништа и да је и Динкић у кампањи преварио бираче. У кампањи су брже-боље парафирали ССП, од тог парафирања једино су успели да једнострано примењују Споразум и тиме нанесу штету буџету Србије. Нису успели ни да усвоје Статут АП Војводине, због унутрашњег сукоба у ДС. Једина ствар коју су обећали, а чије испуњење се после две године назире је стављање Србије на белу шенген листу.

            Када се каже да ће Србија бити на белој шенген листи, ту постоје разна тумачења. Тумачење Европске уније је да када кажу Србија, мисле на територију која не обухвата Косово и Метохију. Хавијер Солана је већ најавио да се визе неће укиниту за грађане Србије који живе на Косову и Метохији. Али ми већ знамо како званичници ЕУ гледају на питање територијалног интегритета Србије. Питање је како ће Србија реаговати на ову непристојну понуду. Чињеница је да Устав Србије гарантује иста права свим њеним грађанима.  Сви грађани Србије су једнаки пред законом. Чињеница је да Устав Србије експлицитно каже да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије. Према томе могло би се заључити да Србија не може да прихвати овакав став Европске уније.

            Међутим Србија је у последње време изгубила сав свој понос и да прихвата све што јој се сервира из Брисела. Па како и не би. Борис Тадић и његови желе да што дуже владају Србијом. У томе им баш неће помоћи ако не испуне баш ни једно предизборно обећање. Због тога су спремни да прихвате све услове и да још једном покажу да су у одбрани Косова и Метохије јаки само на речима. Када треба да се по том питању нешто конкретно уради они подвију реп и надају се некој милостињи из Брисела. Овим потезом српска власт ставља грађане Србије са Косова и Метохије у подређен положај у односу на остале грађане Србије. Такође на овај начин Влада Србије још једном прећутно признаје независност такозване државе Косово.

            Далеко од тога да визна либерализација није добра ствар за Србију. Већ предуго грађани Србије троше своје време чекајући у редовима пред страним амбасадама. Зашто и ми не би могли да путујемо као сав нормалан свет? На жалост нису визе једино што нас у томе спречава. Питам се колико процената породица у Србији може себи да приушти одлазак у Париз, у Мадрид, Лондон, Берлин... Не због губитка времена проведеног пред амбасадом, већ због губитка радног места. У Србији се све теже и теже живи и то је тема о којој треба да се разговара, а бела шенген листа не може да се једе. Али Демократска странка, као прави мајстор за маркетинг, ставља све проблеме које Србија има по страни и од визне либерализације прави своју велику победу. Нема везе што остала обећања нису испунили.  Србија ће бити на белој шенген листи. То су јефтино добили. За њих јефтино, јер њихова дефиниција Косова и Метохије је нешто са чиме може да се тргује. Њихова дефиниција Устава Србије је нешто што се поштује кад се баш мора. Њихова дефиниција политике је маркетинг, а грађана за све грађане Србије немају исту дефиницију јер немају ни исти однос према њима.

           

 


Коментари

  1. Zvezde na nebu (premijera spota). Pogledaj!

    Аутор tekstopisac — 18 ÐÑ 2009, 12:57

  2. Neopisiva budaletina je ovaj pudar

    Аутор Ja — 24 ÐÑ 2009, 01:46

  3. sjajan tekst, i odlican prikaz rada kao i obecanja sadasnje vlade.

    Аутор B.D. — 04 СР2009, 17:48


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs