Desna Misao

30 СÐ, 2009

Брис Татон

Politički život — Аутор desnamisao @ 22:51

 Пише: Милош Станковић

 

 

       Ја сам франкофон. Неизмерно волим француски народ, француску уметност, француску књижевност, француску културу, француску историју и француски језик. Како себе скромно доживљавам и као човека и православног хришћанина, сваки вид насиља ми је стран и достојан презира. Зато ме је истински и као човека и као православца и као некога ко је одгајан да воли француски народ (иако је моја љубав према њему утемељена више на ирационалном него на рационалном, али таква је свака љубав, зар не?) погодила и дирнула смрт Бриса Татона.

Ипак, по ономе што се догађа у последњих петнаестак дана, изгледа као да није била довољна једна смрт овог младог човека, већ се он намерно или крајњом непажњом, али свакако, одсуством сваког укуса, уљудности и доброг стила убија и по други пут.
С једне стране, као ехо непрестано одзвањају изјаве да је углед Републике Србије неповратно нарушен, да је Београд, та једина истинска метропола на Балкану окаљао свој образ. Затим се некако на крају, као закључак, готово увек постави питање "а да ли смо тиме изгубили шансе за белу Шенген листу"? Сваком иоле пристојном човеку би се згадила оваква "ожалошћеност" која младог Француза не жали јер је изгубио свој живот, већ због тога што неће моћи да се оде у његову земљу у шопинг, наравно без визе. Но, када се анализом утврди, да се сада за углед Србије највише "брину" они који су до пре 10 дана у медијима највљивали да ће јавно спалити српску заставу, када шетње против насиља организују они који су пре пар дана ликовали над хапшењима неких других који су шетали до Газиместана, када толеранцију потпаљивањем страсти пропагира и једна телевизија, онда је јасно, да у Србији нажалост, постоје не само хулигани који су спремни да вас нападну физички, већ и хулигани који газе морал, доследност и слободу другачијег мишљења.

Ко је крив? Објавили су имена, зар не? Али, да ли су учиниоци (не, починиоци) злочина на Зеленом венцу узрок свих наших невоља или последица нагодбе са онима од којих су сви тражили подршку од 1990. закључно са 5. октобром, грлећи их на трибинама и певајући навијачке песме, опет из користи, а не из срца? Хоћемо ли сазнати имена оних који нису били тамо где су морали да буду, или макар нису стигли тамо где су морали да буду за време петнаестоминутног дивљања обесних и неосетљивих горких плодова наше прошлости? Хоћемо ли сазнати име хулигана који је мучки убио демонстранта Рајка Панића? Хоће ли бити кажњен хулиган у униформи који пуцао у главу момку који прошао на црвено светло? Хоће ли бити кажњени хулигани који су у хали Пионир на кошаркашкој утакмици наредили брутални напад на сопствени народ након кога се срушила трибина? Хоће ли бити кажњени хулиган који је службеним гуменим метком разнео пола лица ученику Милану Васићу, који је у друштву свог оца мирно чекао да уђе на фудбалску утакмицу? Најзад, хоће ли се ико запитати како је могуће да су једном младом човеку, који је непосредно након што је брутално претучен био у свесном стању, касније отказале функције мозга?

Хулиган је онај који не преза ни од чега, коме су све људске вредности стране. Хулиган не нарушава само телесни, већ и духовни интегритет. него Хулиган то остаје без обзира коју униформу носи. Али, насиље рађа насиље. Зато сви хулигани морају бити кажњени. У супротном, Брисова жртва биће узалудна.


Коментари

 1. SVIDJA MI SE OVJ CLANAK

  Аутор CIRIC ALEKSANDAR — 01 ÐÐ 2009, 08:55

 2. SVIDJA MI SE OVJ CLANAK

  Аутор CIRIC ALEKSANDAR — 01 ÐÐ 2009, 08:55

 3. Nema opravdanja ni izvinjenja ni za ovu tragediju ni za prethodne. Stop nasilju može ličiti na utopiju, ali je neophodan .

  Аутор sanjarenja56 — 01 ÐÐ 2009, 10:24

 4. Они који су га убили,њима висока затворска казна ! а шта ћемо са оним французима (попут Жака Ширака) ,и осталих фр.пилота,који су бомбардовали Србију,разорили Београд,направили штету 8 милд.долара,срушили мостове,побили 3000 људи,што војника и полицајаца,што цивила у возовима и осталим местима...да ли су то исти они који су нам ударили санкције,и уништили привреу,отели Косово и Метохију...да не набрајам даље,и нису због тих ствари спустили заставу на пола кошпља,прогласили дан жалости и своју нацију окаљали у медијима ?? мислимо о томе. Саучешће породици убијеног Француза.

  Аутор Милош — 01 ÐÐ 2009, 11:43

 5. Bravo MILOSE!

  Аутор rene — 01 ÐÐ 2009, 11:49

 6. Нема оправдања за овакво убиство, па чак ни у бомбардовању. Јеста да су нас разрушили, јесте да је погинуло 3000 људи, али опет не може се рећи ''Да они сунама, па ћемо и ми њима'', не то тако не може. Ја се слажем са Милошем од речи до речи али опет нема тај дечко и француски народ везе са бомбардовањем, то је одлука њихове владе као што си и рекао. Моје лично мишљење је да су ови напади на странце исценирани од стране наших власти, или можда чак страних служби, јер у питању је Геј парада, која није одржана, због сигурности, ''образ'' и ''1389'' који су хтели да спрече све то (и подржавам их), нису имали шансу. Напади су изазивани неколико дана пре и после дана предвиђеног за параду, а све са циљем да се изазове гнев код грађанства, и да би имали лакши пут за укидање ових организација и неких навијачких група. Јер од гнева и од жалисти човек је обневидео, па опет иако то нису урадили припадници горе поменутих, суду и властима ће бити лакше прогурати забрану тих организација, а опет мислим да им је овај јадник послужио као жртвено јагње, и мислим да није ни планирано да он погине, али изгледа да им се отело контроли.

  САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ ТАТОН!

  Аутор Слободан Максимовић — 01 ÐÐ 2009, 19:12

 7. Забранити,Ухапсити,Затворити, су речи које се у последње време најчешће чују у Србији. Да ли нас то подсећа на неко друго време!? Време за које смо мислили да је одавно прошло. Људи који најчешће помињу ове речи, у главном људи из структура власти (они једини и имају ту моћ), на другој страни се залажу за толеранцију!!! "Нећемо толерисати нетолеранцију!"-:) узвикује гласно "europejski" господин Ђелић.За толеранцију се залаже, гле чуда, и градоначелник Ђилас! Да ли је то онај исти човек чије су гориле претукле грађанина Милорада Марчету лане у Болечу!? За све то време против криминала, корупције и насиља се лавовски бори препаметни Ивица Дачић! Председника државе не вреди ни помињати, човек надгледа примену закона о информисању и подиже стубове српске спољне политике(да се човек не заброји), при свему томе и штеди, подразумева се, наравно. А тек министарка правде, е то је тек посебна прича. Све дичнији од дичнијег, уморили се очеви па пустили мало децу да се играју власти. Шта ћете, мора се, на малђима свет остаје. Парадигма насе стварности данас је изгледа постала она бесмртна реченица Младена Делића: Па људи моји је ли то могуће? "Нећемо толерисати нетолеранцију" -:),-:),-:). А шта је то уопште толеранција у Србији молит ћу лепо?

  Аутор Бена Акиба — 04 ÐÐ 2009, 13:32

 8. МОЈЕ ИСКРЕНО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ ТАТОН!

  Аутор Бен Акиба — 04 ÐÐ 2009, 13:36

 9. b92 je kriv za sve. on huska na toleranciju i postovanje razlicitosti toliko da to vise ne moze da se podnese. ko moze podneti taj sistem vrednosti a da mu se ne prevrne zeludac.

  Аутор misa — 07 ÐÐ 2009, 20:53


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs