Desna Misao

23 ÐÑ, 2010

Бродолом државне стратегије око Косова и бродолом међународног јавног права

Politički život — Аутор desnamisao @ 13:56

Пише: Стефан Драгојевић

 

 

 

Председник Међународног суда правде Хисаши Овада саопштио је да је став Суда да декларација о независности Косова није прекршила норме међународног јавног права.

Толико хваљена победа Србије из 2008. године је уствари била увод за катастрофу не само за Србију, него и за цео свет, за поредак који је настао после Другог светског рата.

Очекивано, седница је трајала сат и по времена. Очекивано, сам судија је користио такав језик, такву фразеологију да половина гледалаца није успела да схвати чему дотични „професор“ тежи. Тежио је кршењу међународног поретка. 

Судија Хисаши Овада је отворено покушао да упореди Косово као неку колонију која је била под експлоатацијом империјалне Србије. Реченицама као што су „многи угњетавани народи“, „бивше колоније“ и терминима као „агресија“ и „хуманитарна катастрофа“ судија Хисаши Овада је покушао још 45 минута пре коначне одлуке да саопшти крајни резултат. Позивањем на “Lex specialis” по питању Косова, судије Међународног суда правде не само да су успеле да прекрше све норме које су донете последњих педесет година него су успеле и да створе нове теорије о тумачењу норми и правних аката. Првенствено, сви уџбеници „Увода у право“ мораће да се промене пошто од сада „агресија“ могућа и над сопственом територијом и грађана! За господу субије, Косово уствари никада није ни било под јурисдикциом Србије! Какав цинизам!

Сам главни судија је пак нагласио да у уводном делу резолуције 1244 признаје се сувереност СРЈ над Косово, али да пак не постоји норма у резолуцији 1244 која не дозвољава проглашење независности! То је као да се потврђује да је 2+2=4 али да нигде не пише да не може бити и 5!

Данас је Међународни суд успео да поништи сам основ постојања УН, као у само повељу УН и договор у Хелсинкију.

Данашњи дан је последица 50 година вођења лоше политике. Од грешака Слободана Милошевића па све до данас, Србије и српски народ нису имали написано политику према свим питањима, него су је водили како ветар дува. Садашња власт се борила да дође до мишљења суда, Србија је борила за свој пораз. Уместо да користи легитимне правне могућности као што је тужба и тиме покрене опет преговоре за статус, Србија је изабрала пут не сигурности и пораза. Хтели су победу без дипломатске борбе, добили су пораз без дипломатске борбе.

Хисаши је својом одлуком поставио темеље новом светском поретку силе и угњетавања слабијег. Хисаши је донео славље Каталонцима, Баскицима, Ирцима као и Палестинцима а исто тако и њивох бес: какво право имају ти Албанци имигранти и терористи да добију државу а ми староседеоци немамо? Па зар нису они сами покренули оружану побуну? Зар није оружана побуна против државе и поретка норма кривичног права у свим државама? Ако они имају право, зашто немамо и ми?

Хисаши је успео у нечему што ни Хитлер није успео, а то је да дестабилизује свет.

Шта нам остаје да урадимо? Прво да тражимо расписивање избора и да се направи нова влада која ће да води државотворну политику. Сама власт није хтела да се дође до расправе у скупштини! Као да су знали шта ће се десити. Вероватно су и знали. Али сада зна и Србија шта треба да уради.
 


Коментари


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs