Desna Misao

Historia magistra vitae est!

Politički život — Аутор desnamisao @ 16:57

Пише: Стефан Драгојевић

 

 

 

Добро јутро грађани Србије! И овог јутра ће ваш државни јавни сервис да вас обавести о најновијим дешавањима у земљи! Влада Србије, наша велика демократска влада на челу са Врховним вождом Његовом Председничком Екселенцијом Борисом Тадићем и Севастократором Млађаном Динкићем I је прва у Европи успела да снизи незапосленост на 0.001% и одговорила је на захтев за зајам НР Кине од 100.000.000 долара. За остале вести, видимо се у 12.00, ваш објективни јавни сервис ваше ЕВРОПСКЕ србије!

Данас је наше народно представништво успело да поништи поредак створен 5. октобра у Србији, успело је са пуно успеха да поништи све жртве које је овај народ поднео током бурне историје XX века. А ко је крив за ово што се данас дешава? Нешто је у овој држави погрешно и болесно, вероватно и да је сам Виљем Шекспир био жив данас, уместо државе Данске узео би државу Србију за пример о болештини једне државе. И опет понављам, ко је крив за све ово? Сигурно није прекривени демократа наш председник републике Борис Тадић, или отац закона о информисању Млађан Динкић, криви смо сами ми. Сваког јутра кад се пробудите и гледате себе у огледало видећете једног кривца за стање у овој нашој држави данас. А ко нас је навео на ово? Страх, страх и сам страх. Плашили смо се да се не врате догађаји из деведесетих година, плашили смо се нових ратова и смрти, плашили смо се беде. А ко не би? Гласали смо( иако ја нисам, као ни већина вас, али ми смо мањина у народу) против тога, у нади да ћемо добити неки лажни новац, у нади да ће нас већ једном увести у ту Европу( у којој већ и јесмо) и да ћемо живети ко Швајцарци само без рада и без утезања. Али, пак, мајстори обмане, који су данас на власти, понудили су нам дугове, медијски мрак, огранићење демократије, несигурност посла и удаљавање од ЕУ.

Опет смо као народ, пали на испиту историје! По кој пут већ! Ако смо успели да паднемо испит историје и демократије, макар смо успели да потврдимо начело понављања историје! И опет смо испали будале! Белосветске у очима историје! Веровали смо обманама југословенства и ето шта је било! Веровали смо обманама диктатуре пролетаријата и социјализма и ето шта је било! Веровали смо Слоби и ето шта је било! Веровали смо брачном пару Тадић-Динкић и ето шта нам је сада!
Шта нам једино преостаје да урадимо? Да на следећим изборима(ако и то не укину) изађемо сви заједно и кажемо не понављању историје, и да заједно положимо историјски испит народне историје, испит где ћемо престати да понављамо вечно исте грешке.

Влада НР Кине је демантовала да је затражила зајам од Републике Србије и да је дубоко увређена лажима.

Албанија слави прогрес, Србија има већу незапосленост од ње.

Адолф Хитлер, Стаљин и Тито честитали Тадићу и Динкићу улаз у кућу славних диктатора.


Historia magistra vitae est


Напуштамо своје а прихватамо туђе ?

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 16:54

Пише: Иван Павловић

 

 

 

        Колико вас који ово читате зна за Белу недељу и Беле покладе ?
Последња недеља пред васкршњи пост у нашем народу носи назив „Бела недеља“ а последњи дан ове недеље носи назив „Беле покладе“. Значење речи бела или беле везује се за млеко и млечне производе пошто је ова недеља последња у којој се конзумирају све до Васкрса ,тако да у појединим крајевима овај „празник“ носи и назив „Сиропусна недеља“ .Верује се да потиче још из паганских времена али је своју примену задржао и кроз хришћанство у нешто измењеном облику . Некада се у Србији ова недеља обележавала неком врстом карневала. Маскиране поворке су уз песму и весеље обилазиле домаћинства у којима су их домаћини са породицом дочекивали и даровали мрсном храном ,пићем , слаткишима а најчешће јајима . По неком правилу свака поворка је имала младу ( обично би се мушко маскирло у женско) и младожењу , па је тако изгледала на сватове.На Косову ови сватови су симболизовали сватове Краљевића Марка. Покладе се сматрају даном за праштање јер се верује да у период поста ваља ући без греха. Људи се обраћају једни другима „Опрости“ а одговара се са „Бог да опрости „У домаћинстива се спремала богата мрсна трпеза . Власи у Хомољу овај период поклада сматрају перодом у коме је повећана опасност од злих сила и вештица. У циљу одбране од злих сила народ се штито паљењем ватри око којих се играло , које су се прескакале и око којих су се причале страшне приче о вештицама и осталим чудним појавама .
Из године у годину овај „празник“ пролази све неприметније , обичај да поворке обилазе домаћинства задржао се у понеком селу .
Насупрот тенденцији да Беле покладе и њихово обележавање изумру из нашег народа , са пуно елана прихватамо обележавање једног страног „празника“ . Тај празник је по начину обележавања сличан Белим покладама мада ни повод ни традици им нису блиски. Реч је о Ноћи вештица. Пореком келтски празник одржаван у славу бога мртвих , данас се обележава у многим западним земљама 31.октобра . Деца иду од врата до врата костимирана и добијају слаткише, праве се лампе од бундева , причају страшне приче такође о вештицама и сличним појавама.
Као што рекох Беле покладе празник везан за нашу традицију и наше поднебље престајемо да обележавамо , а под утицајем глобалне културе прошлогодишња Ноћ вештица обележена је на више десетина места у Београду. Разумео бих да немамо своје празнике и своју традицију па да онда прихватамо туђе али овако не. И да вам кажем каква црна Ноћ вештица ајмо сви у неко село у Србији да видите шта су Беле поклaде , шта је иће и пиће и наша традиционална фантастика .


Powered by blog.rs