Desna Misao

11 ÐÐ, 2009

Исповедаоница република!

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 00:23

Пише: Владимир Пудар

 

                Коначно је почело, дуго најављивано, емитовање емисије зване Велики брат all stars”. Љубитељи ове врсте забаве коначно могу да одахну. После дуже паузе на нашим малим екранима можемо коначно свакодневно да пратимо догодовштине веселе четрнаесточлане дружине. Оно што овај серијал ''Великог брата'' разликује од претходних је то то се емитује на ружичастој телевизији. Тако је културни програм ТВ Пинк заокружен. После Гранд параде и Курсаџија на ред је дошао и културно-уметнички програм намењен тзв. урбаној популацији. Посебно наглашавам оно уметнички пошто је окупио велики број естрадних уметника – Јелену Карлеушу, Сани Армани (ко год она била), Миру Шкорић...

 

      Оно што је мени било посебно изненађење је улазак у кућу једног од људи са чијом се политиком, од када знам за себе, ни мало не слажем. Ненада Чанка, главом и брадом. И штапом.

Пар дана пре почетка емитовања прошла ми је кроз уши вест да би Чанак, од милоште зван Неша могао да се појави у ''Великом брату'' Тешко ми је било да поверујем, све до последњег тренутка. Пошто ми је превише мучно да гледам поменуту емисију, пре почетка писања овог текста проверио сам на сајту и гле, међу укућанима је заиста и Неша. Наравно ово је слободна земља и свако ко жели да учествује у једном оваквом пројекту може то да учини. Ако поменуте уметнице мисле да ће им то повећати популарност нека изволе. Међутим са Чанком је друга прича. Ненад Чанак је посланик у Народној скупштини Републике Србије и Ненад Чанак има један врло одговоран посао. Док из владајуће већине стално слушамо како опозиција блокира рад парламента и како наша будућност трпи због понашања опозиционих посланика, један од њихових посланика је дао себи одмор и сада забавља нацију у ''Великом брату''. Тако неодговорно понашање Ненада Чанка штети пре свега угледу Народне скупштине. Питање је и да ли ће Ненад Чанак за време док је у кући примати плату, за свој нерад и тако константно наносити штету свим грађанима Србије. Можда ћемо поново имати нешто слично афери ''Бодрум''. Можда ће Чанак гласати из куће ''Великог брата'' а онда ће нас неки нови посланик гледати у очи и лагати да је Чанак тог дана био у Скупштини. Као што је некада лагао Бојан Пајтић. Нема везе што смо могли да га видимо на Пинку, узео је специјални такси који га је довезао на гласање. Са друге стране лично ми је драго што је Неша ушао у кућу. Шта више, волео бих да у њој што дуже остане, чак до финала (али, не и да победи). Док је он у кући неће моћи да наноси штету Србији својим беседама пуним мржње за скупштинском говорницом. Неће моћи да прети вешањем на теразијама, неће моћи да пада у транс када чује речи Сријем Хрватској, неће моћи да својим штапом, спонтано, пред  бројним ТВ екипама удара знак РТС, пљује га и виче ''злокобно знамење''.  Неће моћи да промовише сепаратистички Статут Аутономне покрајине Војводине, неће моћи да ради на стварању нове државе на територији Србије. Све што ће Ненад Чанак моћи да уради јесте да се прави паметан и да показује како зна дугачке  и озбиљне речи. Ето, могао би и, чисто ради вежбе, да се бори за аутономију кухиње, или да изађе са паролом ''Исповедаоница република!''. А може да искористи време, па да заједно са чувеним пчеларом Микијем напада носиоце конзервативне политике у Србији.

 

 

     У сваком случају Ненад Неша Чанак овим показује своје право лице и скида своју последњу маску. А испод те маске налази се лице кловна, који није ни за шта друго него за забављање широких народних маса. Од политике боље да одустане, пошто његова идеја о Војводини републици доживљава крах, а и преузели су је неки нови сепаратисти, предвођени Бојаном Пајтићем, упаковану у целофан, али у суштини исту. Његов вечни слоган ''Ди су наши новци?'' доживљава неуспех, пошто грађани који живе у Банату или Срему схватају да имају исто штете од новосадизације Војводине као од београдизације Србије. Да ли ће се паре сливати у Београд или у Нови Сад нама је све једно. Остаје му, а ја му то најискреније предлажем, да искористи популарност коју ће стећи у ''Великом брату'', да се окане политике и рушења Србије, почне да се бави певањем и сврста се у ред колега Јелене Карлеуше, Сани Армани (ко год она била) и Мире Шкорић.


Коментари

 1. Одличан текст...

  Међутим, наслов текста некако и није баш у складу са ликом и делом (и штапом), па и реториком Ненада Чанка... Наслов је могао бити бољи. Прецизнији...
  Свима нама су познате приче о Војводини као крави музари и о новцима... Дакле, у основи ових прича се налази материјализам. Имајући у виду чињеницу да се од "исповедаонице" не живи, сматрам да би у наслову било прикладније споменути "шпорет" или "кухињу"... Дакле, "Кухиња република"!

  Аутор Аца Симић — 11 ÐÐ 2009, 17:03

 2. "Питање је и да ли ће Ненад Чанак за време док је у кући примати плату, за свој нерад и тако константно наносити штету свим грађанима Србије.".

  Неће је примати, узео је неплаћени одмор. И док је на одмору радни стаж му се не рачуна.

  "...ајискреније предлажем, да искористи популарност коју ће стећи у ''Великом брату'', да се окане политике и рушења Србије, почне да се бави певањем и сврста се у ред колега Јелене Карлеуше...".

  Чанак се већ опробао у музичким водама. Са Јеленом Карлеушом је снимио спот за песму "Подсети ме шта то беше љубав".

  http://www.b92.net/info/iz-dubine-duse/izjava.php?ID=02012006-16012006

  Аутор Дарко — 16 ÐÐ 2009, 16:34


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs