Desna Misao

25 ÐÐ, 2011

Зашто би чланство у ЕУ и НАТО морало бити питање од другоразредног значаја?

Politički život — Аутор desnamisao @ 19:07

Пише: Соња Николић

 

 

 

 

Протеклих година изнова и изнова непрестано слуашамо да је питање чланства у евроатланствим структураа од пресудне важности за будућност Србије. Ретко се, или готово никад људи запитају зашто су ова питања најзначајнија. Хоће ли нам чланство у овим организацијама искоренити корупцију и криминал, хоће ли обновити Србију, покренути посрнулу економију, ојачати војно Србију? Ово су питања на која се мора обратити пажња.

Но, чак и сама питања о чланству се постављају на погрешан начин. Право питање је да ли Србија и након проглашене једностране независности Космета треба да остане при одлуци да се уђе у Нато и ЕУ? Како поступити уколико ЕУ затражи признавање тзв. државе „Косово“ пре уласка у ту организацију? Да ли је потребно прибегавати таквим одлукама? Србија заслужује да се поштују њене међународно признате границе, њен суверенитет и територијални интегритет. Уместо да се власт бори за економски опоравак земље, потежу се питања уласка у НАТО пакт и преговора са Приштином. Сва се снага Србије расипа на покушај уласка у ЕУ, а не води се рачуна да се морају испунити бројни услови који се тичу политичких и економских критеријума- стабилне демократске институције, постојање тржишне економије засноване на конкурентности, мирно решавање спорова са суседима у региону као и обавеза да након уласка у НАТО Србија допринесе војним капацитетима алијансе. Земље у региону су већ приступиле НАТО алијанси (2004. године Бугарска, Румунија и Словенија). Србија је једина земља у Европи која је бомбардована од стране НАТО пакта и иако емотивни моменат не треба да преломи у одлуци да ли приступити овој војној алијанси, потребно је размотрити политичке ефекте, користи и штете евентуалног приступања. Такође, потребно је направити и економске прорачуне, како чланство у НАТО пакту не би додатно коштало наше  већ осиромашене грађане. Потребно је да нам неко објасни, хоћемо ли уласком у НАТО од непријатеља направити пријатеље, који и сада одвајају Војводину од остатка Србије, и покушавају да угасе Републику Српску? Или ћемо проћи као Македонија?

Права питања и проблеми тичу се економског опоравка земље. Потребно је економски опоравити Србију пошто Европској унији слаба Србија са још слабијом економијом није ни потребна. ЕУ не жели у свом чланству још једну државу попут Бугарске у којој светају криминал и корупција, пошто и сама нема интереса да исту држи на вештачком дисању путем новца из приступних фондова, који су све тањи у време светске економске кризе.

 Зашто се наша влада не забрине за питање опстанка инфлације у планираном оквиру?

Треба рећи да, пошто би одмрзавање плата и пензија довело до раста тражње, плате и пензије би требало да остану исте јер би дефицит порастао са 4% на 6% бруто друштвеног производа.

Да ли је заиста неопходно продавати фирме које су у власништву државе, а које су добро радиле? Знамо да је држава најавила продају најпрофитабилнијег српског предузећа „Телекома“, и да је доживљен прави фијаско на тендеру за продају овог предузећа.

Републички завод за статистику каже да је стопа незапослености 20%. Према стопи незапослености налазимо се међу 5 најгорих европских држава,. Рекордер смо по стопи инфлације, са невероватних 10,3% и депресијацији националне валуте у односу на евро. Потребно је најпре средити проблеме унутар саме Србије, унапредити нашу привреду и економију. Уколико не будемо ценили сами себе, како то можемо очекивати од других?

Ово су питања на која наша власт мора дати одговор. Велике теме нису оне које обичног грађанина Србије занимају, сем уколико се не тичу одбране суверенитета државе. Косово и Метохија јесу и морају остати у границама Србије. Али обичне грађане тиште обични, свакодневни проблеми, и пропадање Србије. Крајње је време да се власт позабави решавањем проблема обичних грађана, а не јурењем сна који неће решити ниједан проблем који имамо. Нико други неће решити српске унутрашње проблеме, до ми сами. 

 


Коментари

 1. I Bugari i Rumuni su u EU a slicni su nama

  Аутор brada — 25 ÐÐ 2011, 19:48

 2. Sve je to apsolutno tačno.Ako neko misli da će pridruživanje EU otkloniti sve probleme,grdno se vara.Kao i trenutna vladajuća garnitura koja bi da kupi malo bodova, pa da nas onda jedno dvesta godina uredno podseća da je ona zaslužna za taj veliki pomak.Zato im se žuri.A malo nam i mažu oči.Nismo mi za Evropu, na žalost.Kada vidim, svakog dana kako se ponašamo na ulici, kako bacamo djubre gde kod stignemo,kako smo nepismeni, a pri tom veoma prepotentni, onda mi je jasno da je Evropski san jako daleko.Zapravo, individualno putovanje je moguće, ko se za ro odluči,da ode odavde i da malo sreće potraži negde drugde, u Evropi ili još dalje.Da prestignemo i Gvineju Bisao iza koje smo se stidljivo sakrili na čak srugo mesto po odlivu mozgova u svetu.

  Аутор vesnabalta — 25 ÐÐ 2011, 20:21

 3. Ulazak u NATO i/ili učešće u tzv. mirovnim operacijama, predstavlja čin potpune kapitulacije Srbije, ponovno ubijanje žrtava NATO agresije i pokazuje spremnost Srbije da u ime SAD u sličnim zlodjelima učestvuje širom sveta.
  http://janakis.blog.rs/blog/janakis/generalna/2011/03/02/mirovne-misije-vojska-srbije-nato-ponizenje

  Аутор Janakis — 25 ÐÐ 2011, 23:04


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs