Desna Misao

Демократски тоталитаризам: Обрачун код О. К. корала

Kolumna — Аутор desnamisao @ 20:19

   Пише: Милан Дамјанац

 

 

          Већ пар месеци из наших топлих домова пратимо српску латиноамеричку сапуницу влада Србије. У овој епизоди, за љубав председника се боре министар војни и начелник генералштаба. Водећи се познатом изреком, да онај ко не зна слушати, не зна ни заповедати, друг Министар са великим искуством пажљивог ученика долази у позицију непажљивог наредбодавца. Војска трпи само челичну руку. И то једну. Обрачун код О. К. Корала завршио се лоше по начелника. Како и не би. Млад али искусан начелник, који се калио на Counter Strike-у сваке недеље, уздао се у своју униформу и  симпатије доживотног председника. Невоља је у томе што је и друг Министар рачунао на то исто. Мора да је кравата пресудила.

Уочи одлуке, друг Председник је уверавао грађанство да нема места бризи, да је борбена готовост наше војске на максимуму и да је држава сигурна. Слажем се. Није прецизирао само о којој се држави ради. На ову изјаву, поједини генерали су, прича се, дали духовиту опаску да ако је ово стање задовољавајуће, не би било згорег размислити о монтажним војним објектима који би се изградили уз границу. Исплатљивије је у случају тактичког повлачења. Ваља све изместити у Београд. Ту ћемо границу ваљда одбранити.

За то време, у духу бриге, разумевања и државничког односа према грађанима, друг Председник је поручио да грађани по сваку цену у предстојећој години морају сачувати радна места. Не зна се само да ли мисли на подизање барикада или има на уму нешто друго.

 

Можда мисли на то да ће држава обезбедити нова радна места. Спекулише се да ће бити доста слободних места у самој влади, уколико друг ПДВ изађе. Скочиле су цене министарских места. Сада се након ступања на дужност мора певати и пригодна песмица другу Председнику на увце. Певала би се и премијеру али кажу да он још увек није обавештен да је премијер. Дајмо му времена. Песмица се зове- Све за Европу, Европу низашта у оригиналном извођењу Ненада Чанка. Ваља га надмашити. Часове певања му је давао Ђоле Балашевић. Додуше, ваља прво научити тај хрватски језик, нећемо ваљда певати његовом исквареном варијантом?

 

Садашњи министри се не предају, а нови би, колико данас, да ускоче у европски воз без дневног реда. Сви желе да буду покрај друга Председника и сапуњаве владе. Господин Градитељ Мостова, господин Пендрек, друг Наоштрено Перо, друг ПДВ и слични живописни ликови под вођством друга Фикуса. Додуше, у периоду ових празника делује да се претворио у Деда Мраза. Много обећава, али је изгледа финансијска криза захватила и Северни Пол.

Изгледа да министри имају проблема да се сложе чак и око најосновнијих ствари. Сем око употребе пендрека. Ту делују јединствено и одлучно. Пре свега искусно. Европски пут се мора одбранити по сваку цену од мрачњака и изолациониста. Замислите, такви су нас уочи избора убеђивали да нема ништа од ССП-а, од беле шенген листе, гомиле стипендија...како их није срам! Европска влада је доказала да су предизборни снови били истинити. Бар тако кажу на телевизији, зар не?

Шта тек рећи о јадиковкама!

 

Друг Наоштрено Пенкало се јада јавности да нико не поштује његове пророчке способности! Ех, шта је све друг Наоштрено Пенкало алијас Пророк предвидео! Разгалио нам је срца у овим хладним данима, угрејао душе (а и стомаке кад смо код тога) својим говорима о рајској земљи у којој Сунце никад не залази и која само што није постала стварност. Треба само искрено веровати. Доиста, достојно Јовановог Откровења. Чак даје и датуме!

Предлажем му, од срца, да оснује своју религију, Пенкализам, пошто сам прилично убеђен да би имао доста верника у земљи Србији. Прави пример је удружење младих грађана Србије симпатизера ЛДП-а, Европа нема алтернативу. Погледајте само ту верност, ту оданост, ту покорност! Чак и ако ЕУ икада пропадне они ће и даље веровати и прогнозирати њен повратак. Она је ту, у нашим срцима. Треба само искрено веровати и надати се.

У Пенкализму, следбеници би имали обавезу да макар једном недељно потписују папире са ЕУ без претходног читања. Нема везе што друга страна неће потписати. Треба веровати.

Друг ПДВ, за то време, не верује Русима на реч али верује Италијанима на поглед. Постало је модерно да се не верује Русима. Не верује док не види написмено, да ће која копејка и њему завршити у џепу. За Италијане може и на црту, али за Русе- неће моћи!

 

"Спречићемо те лопове да украду оно што је наше, нећемо руски НИС" одреда поручују сви Пенкалисти и други истомишљеници министра ПДВ-а. Како патриотски, како државнички наступа друг ПДВ. Бриљантно. Он доследно брани своју позицију. Допустиће да се посао заврши и остаће у влади али нека се зна да је он био против тога. Ха! А ви видите шта ћете. Да су којим случајем Аустријанци хтели онда бисмо се те бескорисне реликвије социјализма одрекли за један евро. И то кад му Народна Банка дотера курс, чим се исплате новци од улагања у жирафу.

 

Не бојте се грађани, преживећемо и ову финансијску кризу. Са кризама бар имамо искуства.

 


 


Ћирилица

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 01:06

 Пише: Владимир Пудар

 

     Ретко који народ може да се похвали како има савршено писмо. Срби су један од тих народа, са својим писмом, ћирилицом. Ретко који светски језик је тако једноставан за писање као српски. Један глас - једно слово. Ни више ни мање. Једно слово - један симбол. Ни више ни мање. И уместо да негујемо и чувамо наше писмо ми покушавамо што више да га маргинализујемо и да уместо ћирилице користимо латиницу. Шта су разлози овој појави? Вероватно је основни разлог то што се још нисмо сасвим опоравили од комунистичке диктатуре и југословенства. За тих педесетак година прогањано је све што се може описати придевом српски. Једна од тих ствари је и српска ћирилица. Потребно је да прође још неко време да би се бивши комунисти освестили и прихватили ћирилицу као своје писмо.

Али нису једино бивши комунисти ти који пишу латиницу. Латиница је данас распрострањена у средњим школама, професори често на табли пишу латиницом. Распрострањена је и на универзитетима. Узмите индекс и погледајте колико се професора потписује којим писмом. Чак и национално оријентисани професори се потписују латиницом. Да би се оваквој пракси стало у крај, потребно је да се од почетка образовно-васпитног процеса инсистира на ћирилици и да се деца од малих ногу уче да се Српски језик пише ћирилицом, а Енглески, Француски, Италијански латиницом.

Интересантно је да и део политичке елите се залаже за што ширу употребу латинице. Имамо пример предлога Статута АП Војводине, који поред тога што је написан тако да створи услове једног дана за Републику Војводину, уводи у службену употребу и латиницу. Кажу да је то због националних мањина, али националне мањине имају своје језике и своја писма која су у службеној употреби. Због чега то право не би имао и већински народ. Ја као Србин желим да ми покрајинска администрација изда управни акт на мом језику, писан мојим писмом. Ћирилицом.

Они који се залажу за употребу латинице покушавају те своје ставове да поткрепе неким аргументима. Мој омиљени је бојазан да ће странци који дођу у Србију имати проблем са читањем ћирилице. Када се барем мало размисли тај аргумент пада у воду. Шта је странцу јасније када види - Dobrodošli или Добродошли? Подједнако му је нејасно јер нема појма шта ова реч значи.

Следећи неубедљиви аргумент је да ако желимо у ЕУ боље је да користимо латиницу. Довољно је погледати новчаницу валуте Европске монетарне уније и сетити се Грчке. Слика говори као 100 речи...

      Грчка не само да није морала да се одрекне свог писма, чак је и на новчаницама реч Евро написана и грчким писмом.

Са друге стране аргументи за коришћење ћирилице су више него јаки. Ћирилица је писмо које више одговара Српском језику него латиница. Ако узмемо да је основни постулат Српског језика ''Пиши како говориш - читај како пише'' латиница не може да одговори на тај захтев. Узмимо за пример реч инјекција. Латиницом написана она се чита као ињекција - што је неправилно.

Одговор на питање да ли ће ћирилица преживети или не, зависи само од нас. Да ли ћемо успети да наметнемо као систем вредности очување традиције и љубав према свом народу, култури, језику питање је на које ће наредне деценије дати одговор.


СРБИЈА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Kolumna — Аутор desnamisao @ 05:17

Пише: Милан Дамјанац

 

     Волети своју земљу и свој народ јесте једно од основних људских осећања; волети себе, своју породицу, своје пријатеље. Волети свако парче своје земље, њене реке, потоке, планине, шуме, језера. Волети свако село и град и бринути о неговим мештанима. Поносити се сваким груменом земље, а више од свега, поносити се својим прецима и својом историјом, својим начином живота.

     Србе веже заједничка историја, језик, обичаји, менталитет. Инат. Везује их љубав ка слободи, за коју су спремни да поднесу и највеће жртве. Везују их заједнички митови и наде. Везују их огромне жртве предака за слободу отаџбине и њену афирмацију. Везују их нерођени потомци који се прецима морају поносити, прецима који никада туђе нису ни хтели ни отимали, но су увек бранили онај грумен земље на којој су гробови њихових очева и породичне куће која мора нерођеног сина да дочека.

     Учинимо и ми своје потомке поноснима, дајмо им на старање победе, а не поразе. Сачувајмо сећање на нас тако што ћемо учинити све да помогнемо отаџбини, тако што ћемо опстати ради њих колико и нас самих, који данас јесмо а сутра нисмо; а шта је људски живот него сећање, обитавање у историјском смислу, и шта је живот животиње него бесмислени заборав?

     Бити народ, значи уважавати прошло, сећати се. Опстати као народ значи имати у виду да нас се неко мора сетити по добру, по заслугама. Помоћи своме народу у историјским тешкоћама као и у колективним заблудама. Схватити народ као велику породицу која неће опстати уколико нема међусобне љубави и обостраног труда. Схватити себе као наду, као плод борбе наших предака од настанка српске нације до данас. Не сме се изгубити нада у спасење и срећнији живот наших потомака.

     Краљевства су пропадала, империје нестајале, републике урушавале. Србија је опстајала. Упркос вишеструко јачим непријатељима. Упркос логици. Немојмо је ми данас одбацити. Немојмо одбацити толики труд и одрицања, толику борбу и вечиту наду.

Говорили су да Отоманска Империја нема алтернативу.

Србија је опстала.

Говорили су да Аустро-Угарска монархија нема алтернативу.

Србија је опстала.

Говорили су да нацистичка Немачка и њен савезник НДХ-а немају алтернативу.

Србија је опстала.

Говорили су да Југославија, у којој су нам постепено одузимана сва права, нема алтернативу.

Србија је опстала.

Данас нам говоре да Европска Унија нема алтернативу.

Србија ће опстати.

Она мора опстати.

      Опстаће уколико буде бринула пре свега о сопственим националним интересима. Уколико буде бринула о сопственим грађанима. Уколико буде бринула о сопственој уметности, историји, образовању, књижевности, науци. Уколико буде бринула о својој територији.

      Многи наши преци дали су животе за отаџбину; неки на бојном пољу а неки на другим, не мање значајним. Када погледамо иза себе, видећемо велике ратнике и хероје, попут Обилића, Лазара, Карађорђа, Милоша. Видећемо и велике писце попут Нушића, Андрића, Селимовића. Видећемо великог филозофа, владику Његоша. Видећемо велике песнике, попут Шантића, Дучића, Ракића. Видећемо велике научнике попут Тесле, Пупина, Миланковића. Сви они нама служе на част.

      Када погледамо испред себе, видимо само своје дело. Како будемо чинили, тако ће и нашим потомцима бити. Колико будемо успешни, толико ће нас и они по добру спомињати. Немојмо их изневерити.

Зато кажемо: само Србија нема алтернативу!

Упамтите: Србија је вечна док су јој деца верна!   


Порука нашег пријатеља

Kolumna — Аутор desnamisao @ 14:09

 Пише: Душан Вучковић

 

 

 

     Један од многобројних наших пријатеља у свету, а притом и известилац управо за овај наш тамни вилајет при Савету Европе, господин Јелко Кацин, недавно је изјавио – боље рећи поручио - да ће „гласање о статуту Војводине бити прави тест демократије и европског карактера Србије.“ 
Какав просечни српски грађанин, а у то онај који ово пише помало јеретички убраја и оне који у Војводини живе, помислиће да српски парламентарци добијају још једну велику шансу да одговоре на европски изазов и коначно, након шест деценија наставе да граде демократску и правну државу, по узору на оне велике, европске у којима наши угледни пријатељи столују.
Шта би друго, уосталом, и могао помислити када овде све полуге власти, укључујући и ону медијску, држе они који се издају за правоверне и несумњиве Европејце и еропеизаторе? Почевши од јавног сервиса Европске Србије,преко Б 92, Фокса, Студија Б и осталих, сваког сата бивамо бомбардовани мноштвом порука са свакојаких места да је пут ка ЕУ онај који нема алтернативу, и да смо на њему, управо њима захваљујући, већ подоста одмакли.
  А усвајање новог војвођанског Статута, по речима горе споменутог нам пријатеља и ментора, представља један од најкрупнијих наших корака ка европском царству Божјем на земљи.
Нешто, ипак, изазива велику сумњу у благотворне последице које ће уследити након чина скупштинског изгласавања овога акта. Наиме, изван Нове Српске Политичке Мисли, није ова тема ни у једном писаном или електронском гласилу завредила већу пажњу. О њој се, истина, ту и тамо, понешто у домаћим „европским“ медијима и каже, али ни издалека није то у оној мери у којој, ако је веровати господину Кацину, то она заслужује. 
Признаћете, тешко је, барем у нашем случају, претпоставити да се творци овако једног важног документа скромно одричу својих заслуга и почасти, па изгледа да се иза свега крије само још једна подвала епских размера, судбински слична оној из 1974.године.
Верујем да многим читаоцима Десне Мисли већ и сам спомен ове године, буди неке суморне асоцијације. Болног потсећања ради, била је то година у којој је донет нови Устав СФРЈ, којим су Косову и Метохији и Војводини дати готово па прерогативи државности, а Скупштини Србије забрањено да било какве одлуке доноси без сагласности Скупштина ових двеју Аутономних покрајина. Онако, узгред, том приликом, десило се и проглашење Јосипа Броза за доживотног председника „лијепе наше.“
Званични разлози који су ондашње уставотворце покретали неодољиво потсећају на разлоге који се данас, додуше много стидљивије него онда, јер неког привида демократије и овде има, пред српску јавност бацају. И тада је Војводина била „драгуљ наших народа и народности“, која ће новим Уставом постати „покретачки мотор привредног напретка земље“и „леп пример још лепшег суживота различитих народа и конфесија“.

 
Последице октроисаног Устава биле су, ево још једног болног потсећања, конфедерализација, па потом крвави распад СФРЈ, слабљење Србије, јавно жигосање оних патриотски настројених српских интелектуалаца, који су прозрели намере југословенских комуниста, и на крају, проглашење независности Косова (и Метохије). Но да ли је баш са косовским случајем уништавање државе Србије коначно застало, и да ли је то била последња последица кобног Брозовог Устава?
Одговор на ово питање, да Срби много не замарају мозак, дао је, можда и нехотице, дугогодишњи власник идеје Војводина – Република, а притом и ватрени обожавалац лика и дела друга Старог, господин Ненад Чанак. На последњем Конгресу Лиге Социјалдемократа Војводине, којом он још од њеног оснивања председава - сасвим у духу свог идола - пожалио се господин Чанак да је од распада СФРЈ само још питање Војводине остало „нерешено“, и тога ради, упутио захтев Републици Србији да Војводина добије „законодавну, судску и извршну власт.“

 
Какво је тренутно „стање на табели“ у српском парламенту, биће дугогодишње жеље господина Чанка испуњене, отприлике негде око Православне Нове Године. Смирени и самозадовољни тон господина сепаратисте док је своје новогодишње жеље казивао, казује нам да га овај пут деда Мраз са Дедиња и патуљци из Српских владара неће издати, и да ће нови Статут, који ће велики део његових жеља испунити, бити изгласан.
Законодавна, судска, извршна власт, глави град, химна и застава, сопствени буџет, Влада и дводомни парламент, Академија Наука и Уметности, претставништва у иностранству – новине су које нови Статут доноси. И како га онда друкчије окарактерисати него онако како га је господин Ђорђе Вукадиновић окарактерисао – полуустав за полудржаву.
Помислиће онај наш просечни грађанин са почетка овог чланка да су овакви покрајински статути, по природи ствари, могући и пожељни и у Европској Унији, ако нас већ овај наш, војвођански, такав какав је, њој судбоносно приближава.
Није, међутим, тако. Примери нерегионализованих европских земаља попут Француске, Шпаније, Мађарске, то нам говоре. Тамо где се пак у европским земљама уставни поредак мењао, било је то увек транспарентно, уз референдумску одлуку, не само становника покрајине које се то директно тиче, већ грађана целе државе.
 Границе и уставна уређења су се, након II светског рата, на овакав недемократски и нереферендумски начин какав српски парламенарци намеравају да примене, без икакве јавне расправе, мењале само у земљама азијских деспотија и негдашњих тзв.народних демократија под чврстом војном, политичком и економском управом бољшевика из Кремља. А ми Европској Унији тежимо, макар се тако оном који ово пише чини, управо из опредељености за један потпуно друкчији начин политичког живота, од оног комунистичког, који нас је и довео овде где смо сада, а где, ту ћемо се сви сложити, није баш најлепше.

Треба рећи и неугодну чињеницу да постизање политичких и економских стандарда европских земаља захтева тешку, упорну и дугу демократску и националну борбу, а она је у нашем случају додатно отежана тиме што повлашћени медијски статус европеизатора имају највећим делом бивши жестоки комунисти и титоисти, као и њихови острашћени ученици и следбеници. Уколико тако остане – а надајмо се да неће – демократска земља никада нећемо постати. Јер, има ли ичег од тога бесмисленијег, него да нас осведочени пиромани, који се поносе тим што су били и што и даље јесу, уче ватрогасним вештинама? Са таквима на челу можемо само дубље потонути од места на којем тренутно јесмо, и заиста постати и остати црна рупа на Балкану, којом нас стално плаше, а која ће бити у границама не већим од граница негдашњег Београдског пашалука.
Уважени наш пријатељ, господин Јелко Кацин, одиста је, дакле, у праву. 
Изгласавање новог Статута Војводине биће више него добар тест „демократије и Европског карактера Србије.“
Пријатељски му хвала што нам је на то на време добронамерно скренуо пажњу.
   
  На Светог Николу, 2008.  


Забелешке о филозофији неаутентичности

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 14:00

Пише: Душан Вучковић

 


     Слободан Антонић је једном приликом духовито приметио да се не дешава само да се нека лоша књига прочује преко похвалне критике, већ да има и случајева у којима се преко неповољне и неуке критике чује за добру или солидну књигу.
 Управо је то случај са књигом Игора Ивановића Култура и идентитет – поглед здесна, и критике штоје на њен рачун изнео овдашњи филозоф и антрополог Иван Миленковић у часопису Време, 898. броју. Критички осврт на једну књигу, коме је у Времену посвећено пуне три стране, искористио је Миленковић и за изношење и одбрану тзв.филозофије неаутентичности, којој, прилика је, припада и срцем и душом.
     А „теоријску синапсу“ која повезује критику једне десничарске књиге са филозофијом неаутентичности, пронашао је Иван Миленковић у, наводно, сасвим очигледној чињеници да је Ивановићева књига парадигматичан израз десне мисли у Србији. Помешао је том приликом Миленковић критику штива које се пред њим нашло са квалификацијама интелектуалних способности ауторових, огрешивши се тако о кључни либерални принцип – критиковати становиште аутора, а не његову личност. Већ овакав лак однос према методологији довољно говори о Миленковићевим стварним политичким погледима.
 Наиме, као лоше стране Ивановићеве, а друге он не види, Миленковић наводи, између осталог, „претенциозно полуобразовање“, „лоше познавање језика“, „полуобавештеност“, „недостатак осећаја за теоријски говор“. „Управо због тога“, а не упркос, пише Миленковић, Ивановићева књига је парадигматична десничарска књига у Србији. Тог ради, све што Миленковић говори о књизи Култура и идентитет, требало би да се односи и на све остале у Србији који себе сматрају десничарима.
 Теоријску подлогу за своју критику налази Миленковић у неким идејама тзв.филозофа моћи, Маркса и Фукоа у првом реду. Мора се, при том, рећи да Миленковић исправно запажа како је иделани, метатеоријски, приступ духовним феноменима немогућ, без обзира на чврсту решеност неких аутора да буду сасвим објективни. У ту сврху, наводи Миленковић Фукоову констатацију по којој „ниједно знање није идеолошки невино док не докаже супротно.“ И ево одмах једног логичког проблема са којим се морају суочити оба ова филозофа. Ако, наиме, ниједно знање није ослобођено мањег или већег терета неке идеологије, и уколико је свака присутност неке идеологије аутоматски негативна, како онда извести подухват деидеологизације о којем Фуко говори? Неким антиидеолошким резом, који је као такав, такође и неизбежно идеолошки, или на неки други, слабим десничарским умовима, недокучив начин? Питање без правог одговора. 
 Стидљиво и готово неприметно, признаје ову околност и Миленковић. И због тога управо, приморан је он да прихвати два стара критеријума ваљаности неког филозофског текста, а то су добро разрађен теоријски апарат, или једноставније речено, познавање идеја старијих аутора који су се датом проблематиком бавили,и/или сила саморефлексије. За Миленковића овај други критеријум, којег можемо посматрати и као снагу убедљивости неког аутора, значајнији је од оног првог.
 Ивановићево познавање теорије, никакво је по Миленковићу, а и његова моћ саморефлексије којом би овај дефект могао колико – толико замаскирати, такође није ни на мало завидном нивоу. Завидан је само идеолошки учинак књиге, што Ивановићу као заговорнику, али само – заговорнику, „отвореног друштва“ јако смета. Разлог за овакво стање Ивановићевог духа, Миленковић даје по већ разрађеном шематизму. Писац Културе и идентитета себе сматра српским десничарем, па је његова наводна полуобразованост и недостатак смисла за логику готово природна последица његовог десничарства. С друге стране, управо је оно што је узрок истовремено и последица, па је Ивановић десничар због свог слабо развијеног духа.
 У оваквој Миленковићевој оцени лако можемо препознати ју - верзију извесног дијалектичко – материјалистичког манира, тако својственом расуђивањима многих савремених левичарских мислиоца, Радомиру Константиновићу, првенствено. Утолико, Миленковићева критика Ивановићеве књиге више је него добар кандидат за сиже, међу титоистички настројеним мислиоцима у Србији веома цењене, Константиновићеве књиге из шездесетих година Филозофија паланке.
То што овакав манир не може да се подржи никаквим логичким аргументом, за Миленковића је, као и за његовог претходника, по свему судећи, последица логике коју намеће српски културни колективитет, Ивановићева књига као њен репрезент и Нова Српка Политичка Мисао као каква задруга конзервативних интелектуалаца која овакве књиге мимо икаквих „добрих издавачких обичаја“ објављује у својој посебној едицији. Не забрињава Миленковића ни то што су о овој књизи похвалне оцене изрекли неки виђенији интелектуалци, попут професора Леона Којена и књижевника Душана Ковачевића, чија је борба за ствар политичке демократије у Србији далеко дужа и принципијелнија од његове.  

 

Са истом неубедљивошћу са којом је његовом образовању и интелигенцији замерао, Миленковић замера Ивановићу и његове ставове о Ничеу и Карлу Шмиту. Слабо познавање Ничеове мисли, по речима овог критичара, разлог је због којег га Ивановић сматра десничарским филозофом. Логика нам говори да овако интониран Миленковићев „аргумент“ значи да је он, насупрот десничару Ивановићу, добар или изузетан познавалац Ничеове филозофије, те да је из такве обавештености проистекао његов, прећутани, суд о Ничеу као левичару. Ни једном пак реченицом није Миленковић објаснио због чега је Ивановићево сврставање Ничеа у рубрику десничара погрешно. Као остали судови и пресуде у његовој критици изречене, тако и ова о Ничеу, остају у равни чисте спекулације.
Може се, разуме се, и помислити да Миленковић држи да Ниче није ни левичар ни десничар, поготову не у идеалтипском облику. Но ова околност ни у ком случају за Миленковићево расуђивање не може бити олакшавајућа, јер се он већ на самом почетку своје критике заложио за афирмацију разлике левица –десница, искључујући, притом, као теоријски, а имплицитно и политички, ирелевантно свако разликовање по неком другом критерију.
У нимало друкчијем тону, критикује Миленковић и умерено позитиван став Ивановићев о Карлу Шмиту. Није, заправо, по Миленковићу коректно, што Ивановић „ламентира“ над Шмитовим америчким заточеништвом , јер је Шмит један од аутора „Нирнбершких закона“, који је у смрт хиљаде Јевреја отерао. Нису, међутим, за њега овакве симпатије Ивановићеве према немачком филозофу, ни најмање зачуђујуће, јер је, Шмитова супруга била Српкиња, и јер је антисемитизам за српске десничаре „интринсично“ својство.
На прилично лукав начин, покушаће одмах потом Миленковић да овај свој радикални суд ублажи, па каже да је „Јевреј само име за нежељеног Другог“. Ако је, међутим, по среди само ова језичка особеност, која није само српском језику својствена, како онда можемо говорити о аутентичном српском антисемитизму и тврдити да је он српским десничарима не само близак, већ и интринсичан, дакле конститутиван? Такође, још једно питање на које уважени критичар нема логичан одговор.
Како, пак, Миленковић своју позицију сматра логички утемељеном, остаје нејасно зашто оно што замера Шмиту, не замера, рецимо Лењину, чија је конститутивна улога у стварању Чеке и концентрационих логора, несумњиво већа од улоге коју је Шмит имао при изради поменутог нацистичког закона. Још је већа упитаност да ли је логично, да се замерка упућена Ивановићу, не упућује, рецимо Шувару из чије је одушевљености лењинистичком теоријом, а и праксом, настала Бијела књига, без сумње заслужна за репресије над стотинама становника некадашње „лијепе наше“. Бојим се да је одговор над овим питањем једноставан – колико је Миленковићева политичка нетрпељивост према свима који не стоје на његовој правоверној линији снажна, толико је слабачак пламен логике који његове опсервације обасјава.
Управо оваква логика левичарске правоверности, доследна у својој самодовољности, као би то Макинтајер рекао, водила је Миленковића и према закључку „да би се било десничарем у Србији, мора се мислити у колективним категоријама.“ Они, пак, који мисле у колективним категоријама, по Миленковићу, највећи су противници либералне идеје сувереног појединца, која се могла јавити „само са почетком слабљења народног и државног суверенитета.“ Ивановић и сви остали српски десничари су „супстанцијалисти“ и филозофи „аутентичности“, јер су, вели Миленковић, „аутентични Срби“, па самим тим ваљда и највећи антилиберали на кугли земаљској.
Насупрот филозофији аутентичности и колективизма, афирмише Миленковић једну другу филозофију – суптилну и софистицирану филозофију неаутентичности, и потпуни индивидуализам - „игру облика“ - како епопеично он описује своје филозофско становиште. Таква филозофија донела би признавање грађанских права овдашњим хомосексуалцима, и због тога управо хетеросексуални српски десничари „беже од ње, к'о ђаво од крста.“ Миленковићу изгледа потпуно невероватно да могу постојати и оне индивидуе које се осећају и као Срби и као хомосексуалци, а и када би постојале, морале би у његовом друштву афирмисане неаутентичности, да бирају између једног од ова два осећаја.
Кроз призму Ивановићеве наводне хомофобије, коментарише знаменити филозоф неаутентичности и однос ауторов према феномену културе. Алудирајући на разликовање цивилизације и културе у клаасичним радовима Освалда Шпенглера, Миленковић оптужује Ивановића за измишљање топле воде. Са којим и каквим правом питамо се, као да је филозофија неаутентичности какав оригиналан и, до сад, невиђен изум нашег критичара, први такав у историји идеја. Довљно је, међутим, навести само двојицу домаћих Миленковићевих претходника: већ споменутог Радомира Константиновића у књижевној критици и Ивана Фохта у естетици, да би био јасан његов интелектуални домет.
Елем, Миленковић сматра да је Ивановићев наводни културолошки универзализам у несагласности са његовим нехотичним партикуларизмом. Универзалистом Миленковић сматра писца Културе и идентитета јер држи да је Ивановић мишљења да култура, која је тог имена достојна, мора у себи да носити универзалне учинке. Међутим, ако је нека култура неким својим достигнућем остварила какав универзални учинак, рецимо грчка својом политичком филозофијом, то не значи да је она тиме аутоматски универзална и једина. У некој другој култури, арапској на пример, постигнут је универзални учинак на пољу алгебре, и та њена заслуга одиста је довољна је да је не сматрамо „пуком партикуларистичком творевином“ , али није ни изблиза довољна да је сматрамо универзалном, како би се то Миленковићу допало. Једном речи – неки учинак одређене културе, који се по важности показао универзалним, није исто што и универзална култура. Образован је и уман Миленковић човек, али оваква његова „игра облика“ доказ је да ни образовање ни интелект нису довољно јемство за уочавање неких очигледних бесмислености.
Атрибут нехотичног партикуларисте, заслужио је Ивановић јер је – и овде опет имамо шематизам нашег неаутентичног филозофа – заговорник аутентичности српске културе, кроз њен језик и обичаје, као „неупитне константе“. Како је пак Ивановић неспособан да се упита о тим константама, он, наводно, врло негативно конотира мултикултурализам, сматра Миленковић, и постаје ратоборни партикулариста када говори о његовој „агресивности “. Хало ефекат за који је ова критика књишки пример, оно је што Миленковић безуспешно покушава да приговори Ивановићу, а чему је сам заправо више него склон. Једно је агресивна и монокултурна пропаганда наших НВО и њима блиској ЛДП о потреби за афирмацијом мултикултурализма, и због тога је Ивановић огорчен, а нешто сасвим друго феномен мултикултурализма. Веровати да делатност таквих ударничких првоборкиња, каква је Борка Павићевић, иде у смеру равноправног развоја свих култура ових простора, исто је веровати као да Шувар био борац за људска права. Но изгледа да Миленковић у то ипак верује када изједначава мултикултурализам и аггресивност којом се њен овдашњи модалитет жели наметнути.
Вероватно је, имајући у виду неке јавне делатнике сличне Ивану Миленковићу, Сартр ингениозно приметио да су идеологије слобода када се стварају, а тлачење када се успостављају и одржавају.
Миленковић са извесним призвуком помирљивости, сматра да за Ивановићево стање духа, а самим тим и за стање духа свих оних који себе сматрају српским десничарима лека нема. Сви су српски десничари, а ту писац ових редова и себе скромно убраја, наиме, верници у аутентичност и деконструкција њиховог становишта је немогућа, јер би силом саморефлексије, сама аутентичност била сведена на пуке конструкте без икакве општости. 
Но није он први који говори о немогућности деконструкције неке идеологије, писали су о томе и Хајдегер, Лакан, и, у скорије време, наш теоретичар књижевности Радоман Кордић. Није, међутим јасно,зашто Миленковић, када већ прихвата Фукоову тезу о извесној идеолошкој кривици сваког знања онда када говори о српским десничарима и њиховим гледиштима, исту нема намеру да примени на своју филозофију неаутентичности? И зашто, уколико је већ немогуће сачувати језгро неке идеологије, након њене теоријске деконструкције, ову методологију Миленковић примењује само на десичарске, не и на левичарске идеологије? Одговор исти као и у претходним питањима самодовољна логика правоверности, која у овом случају не познаје границе у својој „игри облика“.
Колико су Миленковићу заправо својствени манихејски поглед на свет и идеолошки начин размишљања, уверљиво нам показује последња у низу његових замерки књизи Култура и идентитет, уједно и најнаивнија и најопаснија. Наводни агресивни антикомунизам Ивановићев,вели нам Миленковић, потире борбу антифашизма. Теза безброј пута изречена од стране оне политичке групације у Србији, чији су следбеници склони да епопеично и патетично себе да називају „Другом Србијом“. Такав пак радикални антикомунизам Ивановићев, „служи за“, уверава нас Миленковић „премештање предмета критике на титоизам и титоистичко наслеђе“, уместо на рецимо Слободана Милошевића као „могућег“ узрочника стања у коме се налазимо.
За Миленковића је, изгледа, свака критика комунизма и Броза агресивна, и једина пожељна критика друштва била би она која би терористичку организацију КПЈ и њеног предводника приказивала у најповољнијем могућем светлу. Каже нам то Миленковић и директно у својој оцени духовног стања у Србији у последњих двадесет лета: „Зло баналности: произвољан, неодговоран, на фанатизму утемељен дискурс који драшка примитивне пориве колективитета, утерујући га у тор глупости, безнађа и бесмисла.“ 
У пристојној мери, Миленковићево запажање је тачно, тј. било би то када би у тај биланс безнађа урачунао и педесет година комунистичке диктатуре, у којој су постојали колективизација, као кључни антипод филозофије неаутентичности, Голи оток, Свети Гргур и законска одредница „морално – политичка подобност“, а у којој нису постојали приватно власништво, самосталне издавачке куће и вишепартијски систем политичке демократије, којем Миленковић тако стрмоглаво тежи. 
 Културно стање нашег друштва у којем, пак, бивше комунисткиње и титоисткиње, попут Латинке Перовић и Борке Павићевић, себе врло успешно представљају као вечне баштионике идеје политичке демократије, довољно сведочи колико је наш филозоф неаутентичности у нечему одиста у праву - баналност зла, то је доминантна слика Србије, али оне „Друге Србије“, која је овде већ годинама медијски прва.
А како они који две гореспоменуте револуционарке у пензији промовишу у борце, шта кажем борце – витезе људских права и идеје либералног друштва, Ивана Миленковића сматрају хуманистом просветитељског ранга, усуђујем се да господину Миленковићу поставим једно питање, ако се некада сусретнемо.
Отприлике овако:
Господине Миленковићу, Џорџ Орвел је будућност видео као чизму која гази људско лице – вечно. Уколико је могуће да изузмемо то да Орвела можда сматрате српским десничаром, мислите ли да ће људско лице које та чизма гази, мање болети, уколико чизма себе сматра најоданијим следбеником филозофије неаутентичности? 


ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ ВОЈВОДИНЕ

Kulturna politika — Аутор desnamisao @ 00:46
 

Пише: Милан Дамјанац

 

     Писати о српској политичкој сцени изискује извесну дозу неозбиљности. Под тим подразумевам превладавање ироније која, сама по себи, већ представља покушај уозбиљавања неозбиљности, њеног упристојења. Дакле, свака анализа мора превладати иронију да би успела; она самим тим бива отрежњујућа. Моменат неозбиљности се овде односи на њен извор и потребу која би у сваком другом иоле нормалном друштву и држави била излишна. Налазим озбиљност у чињеници да би тишина представљала злочин према себи и српском народу у целини. Грех према нашим потомцима. У овом тексту ћу се бавити кратком анализом војвођанског питања данас.

     Заокупљени разним проблемима и опијени евроентузијазмом до граница фанатизма, не видимо велику претњу опстанку српске државе и народа. У пређашњем тексту, о српском националном идентитету, размотрио сам, у основним цртама, неке од узрока националних пораза. Изнова нам прети понављање историјског градива. Предлогом  новог Статута Војводине, којим се северној српској покрајини дају прерогативи државности, Србија и њена политичка елита призива већ виђене несреће , како се већ саопштењем изјаснила  једна од опозиционих партија. Прети нам ситуација настала доношењем злокобног Устава из 1974 године, којим су постављени темељи за разградњу СФРЈ на шест република, а Србије на три дела. Ваља говорити на време, ваља предупредити узроке, како се потом не бисмо жалили на последице и тражили кривце у другима а не у нама самима.

 

Напросто је невероватна апатија, инертност са којом се приступа овом проблему. Чини се да је питање Војводине скрајнуто из сфере интересовања наших медија. Стравичне деобе у српском националном корпусу напредују и уколико у најскорије време не прогледамо, касније ће, бојим се, бити касно.  Стварање новог, сепаратног идентитета је обично иреверзибилан процес, те му стога не треба пружити и институционални оквир за деловање. Мора се имати у виду да последице могу бити далекосежне и вероватно неотклоњиве. Оснивање тзв. војвођанске академије наука и уметности може условити дефинисање новог културног и националног идентитета који би се афирмисао кроз медије и нову, војвођанску елиту .

Војвођански идентитет може настати искључиво на превредновању већег дела српског националног корпуса у војвођански. Треба рећи да се може прогнозирати успех оваквом процесу уколико имамо у виду да паразитира на наслеђеном концепту комунистичке Југославије- фрази о тзв. братству и јединству под којом се крио шовинизам према српском националном бићу и српској култури.  Једино Србин који би одрицао да јесте Србин и негирао српске интересе био је погодан за високе позиције у комунистичком друштву. Данас, такве Србе називамо политичком елитом, а ради се искључиво о медиокритетима. У Војводини бивши комунисти данас пропагирају тзв. европске вредности и право на аутономију која подразумева судску, законодавну и извршну власт. Самим тим, није тешко увидети да није аутономија циљ којем се тежи већ искључиво независност. Морамо имати у виду да не постоје рационални разлози за постојање аутономије, пошто је аутономија већинског народа од себе самог потпуни нонсенс.

Аутономија Војводине настала је у време Аустро- Угарске монархије, чији је била део и у којој су Срби били мањина. Кроз аутономију, добили су право да, у извесној мери, испољавају своју културу, веру и обичаје. Тадашње име Војводине било је Војводство Србија и тамишки Банат. Каснији и данас актуелни термин настао је из термина војводство, односно ознаке за територијалну јединицу. Након прикључења Србији употреба овог имена престаје, престаје потреба самом аутономијом, пошто тамошњи Срби не могу бити национална мањина у Србији. У периоду од 1945 до данас, вешто се спроводила идеја афирмације непостојећег војвођанског идентитета. Наиме, по обрасцу деловања политичке елите СФРЈ, опстанак Југославије и њена снага зависиле су од слабости Срба и Србије, којих је било највише у Југославији. Уставом из 1974, Срби не само што су подељени у шест република, чиме је постављена основа за дезинтеграцију Југославије, већ је и сама Република Србија административно подељена на три дела, чиме је постављен основ и за дезинтеграцију саме Србије. Видели смо шта се догодило на примеру Космета.

Да би се изградио, нови идентитет мора поседовати и компоненту негације. У случају Војводине, слично случају Црне Горе, моменат самоодређења почива на уверењу да им &rdquo